'PENZIONERE GURAJU U PONOR'

Naši umirovljenici među najsiromašnijima su u EU a zbog nove (male) povišice mnogi ostaju bez ‘energetskog dodatka’

Svi koji primaju manje od 4000 kuna mirovine, imaju pravo na energetski dodatak. Zbog usklađenja će najgore proći oni koji primaju najmanje

Umirovljenica Ruža na Dolcu prodaje ruže. Radi jer joj mirovina nije dovoljna za život, izvještava Goran Latković za RTL Vijesti.

“Moram po malo. S čim bi plaćala režije. Nemreš. Idem honorarno po malo cvijeće raditi. Šta ćeš, nema života od penzije. Oni nas penzionere guraju u ponor”, kaže Ruža.

Ovih je dana umirovljenicima na račune sjela mirovina uvećana za 2,24 posto. Uz usklađenje, država isplaćuje i energetski dodatak kao pomoć za skupe režije. Nekima od njih povišica je došla kao medvjeđa usluga jer im se smanjio dodatak.

“Nek mi daju onda 500 gore pa bum znala da je moje. Ne energetski, kakvi energetski, samo lažu”, dodaje umirovljenica Ruža.

“Glupost, to je zbilja ono nepravedno. Nemam što drugo reći. Znamo kako cijene idu, znamo što znači 500 kuna, a taj dodatak bi svakom dobro došao”, dodaje umirovljenica Ana.

Svi koji primaju manje od 4000 kuna mirovine, imaju pravo na energetski dodatak. Visina ovisi o primanjima, a zbog usklađenja će najgore proći oni koji primaju najmanje i blizu su praga. Za mirovinu do 1500 kuna dobiva se 1200 kn dodatka. Zato, primjerice, mirovina od 1480 kuna uvećana usklađenjem za 40-ak kuna, pada u niži rang pa umirovljenik gubi 300 kuna dodatka. 

“Moglo bi oko 10 tisuća umirovljenika ispasti iz prava uopće da steknu energetski dodatak. Zato, ako su im mirovine više od 3913 kuna jer će onda preskočiti kroz ovo usklađivanje. 20 tisuća umirovljenika bi moglo prijeći u niži razred energetskog dodatka”, kaže Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika.

Predsjednik Vlade danas obećava riješiti problem!

“Riješit ćemo to, obuhvatit ćemo sve to pa da nema ispadanja iz granice”, rekao je Andrej Plenković.

Zbog inflacije i poskupljenja energenata, raste broj umirovljenika koji žive ispod granice siromaštva. 

“Za ovu godinu granica je 3200 kuna linija siromaštva. Što znači gotovo 75 posto svih umirovljenika ulaze u zonu siromaštva. To je prestrašno”, kaže Jasna Petrović.

Hrvatski umirovljenici su među pet najsiromašnijih u Europskoj uniji, uz nova poskupljenja žive sve teže, izvještava Goran Latković za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views