IZ MIROVINE NA POSAO

Video | Umirovljenici rade da prežive! Smirna dostavlja 12 sati dnevno, a Jasminka je turistički vodič

I dok cijene vrtoglavo rastu, mirovine ih ne prate. Najbolje to znaju oni čija je mirovina manja i od tisuću kuna

Kako bi joj izgledao život bez dodatnog prihoda, ne želi niti pomisliti. Umirovljena je profesorica kineziologije i ima 67 godina. Svaki dan po 12 sati dostavlja hranu. Na dan napravi i do 20 tisuća koraka.

“Ni jednog dana nisam živjela samo od mirovine, jer je to jednostavno nemoguće”, kazala je Smirna Turkalj iz Varaždina.

Vjerojatno je najstarija dostavljačica ne samo u Varaždinu, nego i u Hrvatskoj. Na leđima ponekad nosi i više od 20 kilograma.

“Vi ste plaćeni po dostavi, i onda što više sati radite to ćete više dostava imati i zaradit ćete određenu sumu sredstava da možete pokriti svoje troškove zbog kojih i radite kad ste u mirovini”, rekla je Smirna.

I s dobrim plaćama teško je izgurati mjesec, kamo li s mirovinom.

“Žalosno je to da ljudi rade 40 godina, a neki i više i da moraju mjeriti hoće li kupiti kruh ili će s kolegicom otići jednom mjesečno na kavu”, ističe Smirna.

Pa radi da bi preživjela, i nije jedina. Na tržištu je više od 20 tisuća umirovljenika, među njima i Jasminka.

“Najviše me pogodilo kad sam išla u grad, i kad sam počela razmišljati – hoću li si kupiti novine ili ne?!”, priznaje Jasminka Mihoci iz Varaždina.

VIDEO DANA:

S 2000 kuna mirovine nemoguće je izgurati mjesec

“I onda si mislim, koliko mi to dođe – to mi je kruh i pol pa ne mogu to sada, idemo dalje, nikakve novine. Kad počneš u glavi vagati što, i uvijek prevagne – kruh”, kaže Jaminka.

Ima 69 godina i radi kao turistički vodič. Danas – googla, chata, sklapa Facebook prijateljstva, a rođena je i prije same ideje o Internetu.

“Dok je sila, moraš! Ili padaš ili kreneš, nema druge. Neće vam nitko pomoći da dok si dolje na dnu da sad životariš, moraš to u glavi posložiti ili ćeš se zatvoriti u četiri zida ili ideš među ljude, naći neku alternativu da radiš”, smatra Jasminka.

Brinu ih poskupljenja hrane, energenata, ali i dolazak eura.

“Neće to biti smo šok za zaposlene ljude, već sigurno i za umirovljenike kojima će se 2700 kuna prosječne mirovine pretvoriti u 360 eura”, kazao je Igor Knežević, glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Radili su većinu života, pa se pitaju za što su radili?! Oni koji su ove godine otišli u starosnu mirovinu, za prosječne 32 godine staža dobili su mizernih 2772 kune, piše RTL.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari