Umjesto zatvora, kućni pritvor: Od 2020. hrvatski zatvorenici dobit će elektroničke narukvice

Nekim osobama koje su pod istragom umjesto istražnog zatvora moći će se odrediti kućni pritvor

Nakon 18 godina mijenja se Zakon o izvršavanju kazne zatvora, a nacrt koji sadrži nekoliko značajnih novosti od subote je u postupku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, piše Jutarnji list.

Ministar pravosuđa u čijem je resoru izrađen nacrt novog zakona izdvojio je dvije upute koje je dao radnoj skupini za izradu novog propisa. Jedna se odnosi na ugrađivanje pretpostavki za uvođenje elektroničkog nadzora zatvorenika, a druga je skraćivanje vremena od pravomoćne presude do početka izdržavanja kazne. Sadašnja praksa bilježi učestale slučajeve da prođe i po godinu dana od presude do odlaska u zatvor, donosi dnevnik.

Elektronički nadzor zatvorenika, o kojem se već podosta govorilo i pisalo, od iduće bi godine trebao biti u funkciji. Prema riječima pomoćnice ministra za zatvorski sustav Jane Špero, novac za opremu je osiguran i to iz norveških fondova, u ukupnom iznosu 2,1 milijun eura. S tim iznosom pokrit će se troškovi više projekata, no u najvećoj će se mjeri financirati elektronički nadzor.

Ovakav nadzor primjenjivat će se na zatvorenike na uvjetnom otpustu kaže Jana Špero i navodi da će zatvorenik imati narukvicu, odnosno nanožnicu koja će u svakom trenutku odašiljati njegovu lokaciju. Tako, ako se u određeno vrijeme uvjetno otpušteni neće nalaziti u kući, stvorit će se uvjeti za opoziv uvjetnog otpusta.

Kada se implementira sustav za elektronički nadzor, moći će se napraviti i daljnji korak, a to je njegovo korištenje u slučajevima istražnog zatvora. No, za tu primjenu bit će potrebne izmjene Zakona o kaznenom postupku.

Poanta je da će se nekim osobama koje su pod istragom umjesto istražnog zatvora moći odrediti kućni pritvor, a preko narukvice će se kontrolirati kretanje, donosi Jutarnji list.

Foto: Ministarstvo pravosuđa

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari