CHATGPT

Video | Umjetna inteligencija napisala propovijed: ‘Ispao je tekst kojeg se ne bi posramio ni papin propovjednik’

Draga braćo i sestre, neka ljubav bude vaš vodič u životu, neka ljubav bude vaša radost. Amen. Nije to rekao nijedan svećenik u propovijedi, nego je tako odgovorio CHAT GPT kad ga je teolog Dalibor Milas pitao da napiše propovijed

Puno smo već u Direktu govorili o novoj umjetnoj inteligenciji koja radi čuda: ali čuda su sve veća. CHATbox je uspio čak i položiti težak američki pravosudni ispit

Ništa više neće biti isto za njemačke mesare. Kao da nam se umjetna inteligencija nije umiješala u sve sfere života – evo je sada i u kobasicama.

Ovi senzori javljat će mesarima, je li kobasicama dovoljno toplo, hladno, koji su idealni uvjeti za sušenje i kada je meso spremno za jelo.

“Ovo je naravno vrlo futuristički i vrlo inovativno. Ali to je upravo ono što je fora i uzbudljivo u ovom procesu”, govori vlasnica mesnice u Njemačkoj Katharina Koch.

Nije umjetna inteligencija samo mesar. Ona je po potrebi pjesnik, učitelj, student, informatičar. Sjećate se da smo vam u Direktu predstavili ChatGPT koji ima gotovo sve odgovore na vaša pitanja. Najinteligentniju ne osobu testirao je i teolog Dalibor Milas kojem je napisala propovijed.

“Zamolio sam da mi aplikacije napiše kratku propovijed o ljubavi. Ispao mi je tekst kojeg se ne bi posramio ni papin propovjednik. Taj tekst sam poslao nekolicini prijatelja, poznanika da daju mišljenje. Rekli su – pristojan tekst, pa koji je to biskup, svećenik napisao”, kazao je doktor pastoralne teologije na Sveučilištu u Grazu Dalibor Milas.

Nije svećenik, nego umjetna inteligencija. A Milas se iznenadio koliko dobro ChatGPT ide pisanje propovijedi.

“Svaka ta propovijed mora biti emotivna, unosiš nešto…više ans treba zabrinuti koliko dobro piše propovijedi koje se ne razlikuju od onih koje svećenik piše”, kazao je Milas.

Piše propovijedi za svećenika, polaže ispite na pravu s trojkom. To se dogodilo u Americi, gdje već sada u nekim država zabranjuju korištenje ovog chata. Kako je uopće moguće da položi pravosudni ispit i hoće li zamijeniti odvjetnike – pitali smo bivšeg studenta prava s Harvarda.

“Mislim da bi i na Harvardu pomogao, ali nisam siguran bi li vam to bilo dovoljno za prolazak a da vi niste ništa znali. ChatGPT se trudi dati jedan objektivni odgovor, a pravo nije uvijek jednoznačno i pravo se sastoji od uvjeravanja sudaca, odvjetnika, dužnosnika, ChatGPT dolazi ali ja se nadam da me neće moći zamijeniti”, govori pravnik i stručnjak za regulaciju tehnologija Stefan Martinić.

Možda ima supermoći, ali nije sve tako bajno. Osim što ga studenti koriste za ispite, pojavili su se lažni medicinski radovi koje je napisao ovaj chat.

“Postavlja se pitanje kako uopće netko može provjeriti je li se koristio ChatGPT ili ne. I čini mi se da će to sada postati utrka u naoružanju. S jedne strane imamo ChatGPT, a s druge već sad informatičare koji rade na sustavima koji će detektirati što je ili nije napisano uz pomoć njega”, dodaje Martinić.

Ne može mu se sto posto vjerovati, nije uvijek točan i ne zna sve o svemu – ali sve ono što vi želite saznati o njemu možete iz ove knjige. ChatGPT napisao je knjigu o ChatGPT koju je sam objavio, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari