PRVI SLUČAJ U KINI

Umro od rijetke zaraze koju prenose majmuni: Baš kao i kod covida, sve je sličilo na gripu…

Foto: Jamie Haughton/Unsplash

Kako bolest napreduje, virus napada središnji živčani sustav i uzrokuje upalu u mozgu

Veterinar (53) iz Pekinga umro je nakon zaraze virusom B koji prenose majmuni (tzv. majmunski herpesvirus ili virus hepatitisa B). Riječ je o prvom takvom dokumentiranom slučaju u Kini.

Prema kineskom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), muškarcu je pozlilo u ožujku nakon seciranja dva mrtva majmuna. Mjesec dana kasnije žalio se na mučninu, povraćanje i vrućicu, a preminuo je 27. svibnja, navodi se u izvješću koje su u subotu objavili zdravstveni službenici, prenosi Metro.

Njegovi uzorci krvi i sline poslani su u CDC u travnju, gdje su pronađeni dokazi o virusu hepatitisa tip B koji prenose majmuni. Dva njegova bliska kontakta, liječnik i medicinska sestra, testirali su se i negativni su, rekli su dužnosnici.

VIDEO DANA:

Virus herpesa B ili majmunski B virus raširen je među majmunima makakima. Često je smrtonosan u slučaju prijenosa na ljude, iako se to događa izuzetno rijetko.

Prema američkom CDC-u, zabilježeno je samo 50 takvih prijenosa na svijetu, a 21 slučaj imao je smronosni ishod. Većina se zarazila nakon što ih je majmun ugrizao ili ogrebao ili im je pak tjelesna tekućina od majmuna na neki način prodrla u tijelo kao što je to bio slučaj sa znanstvenikom koji je umro od infekcije 1997. godine nakon što mu je prsnula u oko.

Baš kao i kod Covida, prve naznake virusa kod ljudi su obično simptomi slični gripi. Inficirane osobe mogu razviti i malene mjehuriće u rani, dok ostali simptomi uključuju otežano disanje, mučninu i povraćanje, bolove u trbuhu…

Kako bolest napreduje, virus napada središnji živčani sustav i uzrokuje upalu u mozgu, što dovodi do gubitka svijesti.

Zabilježen je samo jedan slučaj zaražene osobe koja širi majmunski virus B na drugu osobu.

Kineske zdravstvene vlasti rekle su da otkriće majmunskog virusa B na čovjeku sugerira da bi mogao “predstavljati potencijalnu prijetnju radnicima koji rade s makakijima i da je potrebno ojačati nadzor, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari