'DONOSE RAT IZ UKRAJINE BLIŽE RUSIMA'

Vlasta Zekulić je najviše pozicionirana Hrvatica u NATO-u: ‘Rusija će izgubiti. Prije ili kasnije. Mora’

O snazi ukrajinske vojske i njezinoj nadmoći u odnosu na rusku vojsku kaže da su Rusi u stanju preokrenuti dosta gubitaka, reorganizirati se i napasti ponovno

Vlasta Zekulić najviše je pozicionirana Hrvatica u NATO-u i najviše pozicionirani civilni dužnosnik u Americi. Ona je također na čelu odjela koji se bavi budućnošću saveza, ima dva fakulteta, tri magisterija i jedan doktorat. Zekulić je gostovala na RTL Direktu gdje je komentirala ukrajinsku ofenzivu.

“Ukrajinska protuofenziva napreduje, ali ne dovoljno brzo kako smo se nadali”, kazala je Zekulić. “Međutim, sposobnost ukrajinskih oružanih snaga da izvede napade u dubini ruskog teritorija, donosi rat iz Ukrajine bliže Rusima tako da s te strane očito pokazuju sofisticiranost ukrajinskih oružanih snaga. Međutim, na samoj bojišnici na samoj crti obrane pomaci su ipak nešto sporiji”, dodala je.

‘Rusija će izgubiti’

O snazi ukrajinske vojske i njezinoj nadmoći u odnosu na rusku vojsku kaže da su Rusi u stanju preokrenuti dosta gubitaka, reorganizirati se i napasti ponovno te koristiti ponekad opremu i naoružanje niže tehnologije koji ipak ima određene jače učinke zato što izbjegava moderne učinke koje imaju Ukrajinci.

“Treba gledati u balansu. S druge strane, ona osnovna postavka svake vojne postrojbe gdje sposobnost kretanja, komuniciranja i pucanja istovremeno je iznimno teška. Ukrajinci to ne rade baš najbolje. To je ono što vidimo zašto određeni pomaci na samoj bojišnici ne idu toliko brzo i toliko dobro. Kao što su se Rusi mučili na početku, i Ukrajincima taj specifičan dio zadaće ne ide baš najbolje”, kazala je Zekulić.

Na pitanje, kakav kraj rata očekuje, Zekulić je jasna:

“Rusija će izgubiti. Prije ili kasnije, ali Rusija mora izgubiti. Bilo koji način na koji ćemo prihvatiti da Rusija zadrži dio okupiranih teritorija bi značio pobjedu Rusije što je na međunarodnoj strani apsolutno neprihvatljivo. Međutim, s druge strane – diplomatski pregovori i vojne operacije moraju biti u balansu. Na kraju dana svaki rat završi za diplomatskim stolom. Tako će i ovaj. Rusiju je itekako moguće pobijediti. Prije ili kasnije, ali itekako je se može pobijediti.”

Velike promjene u NATO-u

Opisujući kako se NATO promijenio, kazala je da su nove članice jedan dio, a drugo što je NATO napravio su kompletno novi planovi za obranu čitavog Euroatlantskog saveza. Istaknula je kako je NATO razvio i posebne regionalne planove pa tako svaki dio ima specifičan plan kako ćemo se braniti i kako sve te planove uvezati u jedan masterplan.

“Sve članice su prvi put digle skoro na 700 posto više svojih snaga pod zapovijedanje zapovjednika NATO snaga. Treća stvar koja je izazvala veliku promjenu, zbog sveg naoružanja i streljiva koje smo dali Ukrajini kao pomoć, istovremeno smo vidjeli koliko trebamo promijeniti našu obrambenu industriju. Dignuti proizvodnju svih mogućih streljiva. Ukrajinci će vam reći da premalo dajemo, ali s druge strane trebamo izbalansirati naše obrambene potrebe zajedno s onim što dajemo njima, ali i ulagati u novo”, kazala je.

Oči na cilju

Osvrnula se i na svoje iskustvo iz Afganistana, gdje je u zadnjoj misiji vodila tečajeve za kriminalističku obuku afganistanskih vojnika i pisala njihove doktrine za naučene lekcije. Prvi put je bila ondje 2003. i 2004. i drugi put 2012.-2013.

“Tih 10 godina je već dalo odmak koliko neke stvari kasne. Vidjelo se da neke stvari ne idu niti brzinom, niti redom kuda bi trebale ići. Nažalost, dogodilo se to što je. S pravim vodstvom – sposobnost boraca je tu, samo je stvar motivacije za koga”, kazala je.

Na pitanje, je li NATO muški svijet, kazala je da apsolutno je, ali opet malo drugačije.

“Jedina stvar koja je važna u NATO-u je koliko znate i koliko možete i naravno radi toga jesam tu gdje jesam. Uvijek će žene biti u manjini u vojsci, ali naše mlade časnice i dočasnice su svjesno odabrale taj poziv. Jake su i sposobne, bistre, imamo ih među pilotima, mornarici, zrakoplovstvu, znaju zašto su i dokazuju svaki dan da im je tu mjesto. Bilo je dana kad sam bila ljutita i bijesna, ali nikad nisam zaboravila zašto sam tu i zbog čega sam izabrala taj poziv. Uvijek oči na cilju. Ima jedna dobra poslovica koja kaže da su prepreke sve one grozne stvari koje vidite kad skinete oči s cilja. Oči na cilj, stisnuti zube i samo naprijed”, zaključila je, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari