PROGNOZA VREMENA

UPALJEN METEOALARM Stiže velika promjena: kiša, grmljavina, pljuskovi a moguća je i tuča! A vikend? Evo detalja!

Foto: Riportal - M.L

Postupno naoblačenje sa sjeverozapada, lokalno s kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom; poslijepodne, a osobito navečer pljuskovi mogući i na istoku zemlje

Postupno naoblačenje sa sjeverozapada, lokalno s kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za utorak uz napomenu da su poslijepodne, a osobito navečer pljuskovi mogući i na istoku zemlje.

“Posljednji tjedan srpnja bit će u znaku pretežno suhog, sunčanog, vrućeg, mnogima i sparnog vremena. No, u utorak te vjerojatno za vikend u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadrana prekinut će ga prodori vlažnog i nestabilnog zraka praćeni jačim naoblačenjem, pljuskovima, grmljavinom te pojačanim sjevernim vjetrom, na Jadranu gdjekad i jakom burom. Poneki lokalni neverin na moru je moguć i sredinom tjedna. Uz kišu će osvježiti, pa će u kopnenom području opasnost od toplinskog vala uglavnom prestati, a na Jadranu u početku još često biti velika, zatim uglavnom umjerena”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U utorak sa zapada novo naoblačenje, kiša, grmljavina, moguće i nevrijeme

U utorak u istočnoj Hrvatskoj pljuskova s grmljavinom može biti kasno poslijepodne i navečer, kada se ne smije isključiti ni mogućnost mjestimične tuče. Do tada će prevladavati sunčano, te sparno i vruće uz 33 do 36 °C. Sparinu će popodne ublažiti umjeren i jak sjeverni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj od jutra oblačnije, a lokalni pljuskovi s grmljavinom bit će češći sredinom dana i popodne, kada je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Zapuhat će umjeren i jak sjeveroistočni vjetar. Dnevna temperatura osjetno niža nego u ponedjeljak, no jutro će biti toplo i sparno.

I u gorju i na sjevernom Jadranu nestabilno, uz povremene pljuskove i grmljavinu. Jače nevrijeme praćeno jakim i olujnim vjetrom već je prijepodne moguće u Istri, a poneki neverin izgledan je i u večernjim satima. Puhat će sjeveroistočni vjetar, na moru sjeverozapadni i bura, koja će potkraj dana jačati.

U Dalmaciji pretežno sunčano, a samo na sjeveru njezine unutrašnjosti postoji mala vjerojatnost za poneku kap kiše. Popodne će puhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a danju će tek ponegdje biti manje vruće nego u ponedjeljak.

Još jedan sunčan i vruć dan i na jugu Hrvatske. Popodne će puhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a dnevna temperatura će porasti na 31 do 34 °C.”Image

Izvor: Screenshot

DHMZ upozorenja (zeleno – nema upozorenja; žuto – vrijeme je potencijalno opasno; narančasto – vrijeme je opasno; crveno – vrijeme je izuzetno opasno)

Pretežno sunčano, ali nestabilno te i dalje iznadprosječno toplo

“Na kopnu idućih dana pretežno sunčano. Ponekog pljuska još može biti u gorju, ali i u unutrašnjosti Dalmacije, u srijedu ujutro i na istoku Hrvatske. U noći na subotu na zapadu su izgledne nove nestabilnosti. U srijedu će osvježiti i na istoku i jugu zemlje, a zatim opet rast temperature i sparina.

Na Jadranu podosta sunčanog vremena, a lokalne nestabilnosti vjerojatnije su u zaobalju. Poneki neverin u srijedu i četvrtak može se pojaviti na obali i otocima. U noći na subotu na sjeveru opet nestabilnije. Umjerena bura, na sjeveru i jaka s olujnim udarima oslabjet će u četvrtak i okrenuti na sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Dnevna temperatura bit će malo niža.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

HAK: Pojačan promet i povremeni zastoji

Na pojačan promet te povremene zastoje i usporenu vožnju koja je moguća na autocestama u zonama tunela, blizini odmorišta, pred naplatnim postajama, na gradskim cestama kao i na dionicama gdje su u tijeku radovi, upozoravaju u utorak ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Pojačan promet tijekom dana očekuje se na gradskim cestama, zagrebačkoj obilaznici i riječkoj obilaznici, autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče u smjeru mora, A2 Zagreb-Macelj i A4 Goričan-Zagreb u smjeru Zagreba, Istarskom ipsilonu, Krku i Krčkom mostu u oba smjera, na Jadranskoj magistrali te na pojedinim graničnim prijelazima.

Danas od 7,30 do 13 sati na državnoj cesti Hrvatska Kostajnica-Dvor zbog obilježavanja vojno-redarstvene akcije bit će prekinut promet kroz mjesto Struga Banska, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari