UPOZNAJTE SILBU: Hrvatski otok na kojem su žene preuzele vlast!

Da politika itekako može imati veze s građanima pokazuje nevjerojatna priča s otoka Silbe. Pet prijateljica raznih zanimanja, od nutricionistice do šefice kuhinje, kandidirale su se na izborima, razgovarale s otočanima o tome što ih muči, pokrenule radne akcije – i pobijedile!

Dobro došli na Silbu – otok na kojemu vladaju žene.

Pet djevojaka na izvanrednim je izborima uzelo vlast HDZ-u. Sve redom mlade i visoko obrazovane – odlučile su uzeti konce u svoje ruke i pomoći otoku. Načelnica mjesnog odbora postala je Sara Lovrović – Zagrepčanka koja ljetuje na Silbi. Cilj su joj promjene na otoku.

“Od kud krenuti, svakakve nam promjene trebaju. Promjene o kojima smo dugo razgovarali, od onih malih do onih velikih uglavnom da se poboljša kvaliteta života na otoku”, kaže Sara.

Jer – previše mladih odlazi. Djevojke to žele promijeniti, i same su silom prilika osuđene na gradove.

“Što se tiče zapošljavanja nema radnih mjesta. Može se konobariti, raditi na građevini i u dućanu. Mislim da je sad to jedan od ciljeva da se otvore radna mjesta da ljudi mogu ostat ovdje i vraćat se, a ne da moraju biti vezani za kopno”, rekla je Paola Bolfan, vijećnica mjesnog odbora

Jedinstveni otok ima i jedinstvenu političku priču. Prljave kampanje nije bilo. Silbu su obljepile plakatima i razgovarale s mještanima. Umjesto podmetanja zasukale su rukave i krenule čistiti otok.

“Radne akcije su krenule još i prije. Radnih akcija je bilo i prije i bit će ih još. To je nešto što radimo otpočetka. Ono što mi je drago da je odaziv bio fenomenalan i da je volontera sve više i više”, zadovoljna je Sara.

Pravo glasa ima 391 stanovnik, a tijekom sezone na otoku se skupi oko šest tisuća gostiju. Privlači ih čarobno tirkizno more koje podsjeća na tropske krajeve – ali plaže Silbe treba dotjerati.

Riva je uništena, a ona je čuvala plažu da sav pijesak koji je podsjećao na Karibe ostane ovdje. Njega danas više nema, kao ni kompleksa Mirta koji je devastiran i treba ga obnoviti.

Nekada su ovdje dolazili gimnastičari i djeca na odmor. Bungalovi su u ruševnom stanju, a Mirta sada pripada Zagrebačkom holdingu. Upravo protiv takvih stvari borit će se nova, neobična vlast.

Posebnost je Silbe što su automobili nepoznanica. Nema niti jednog. Traktorima je dozvoljena vožnja samo kada dođe trajekt.

Ni vožnja biciklom nije uvijek dozvoljena. A jedino vozilo na otoku koje nalikuje automobilu – ima otočka liječnica. Pacijente prevozi u automobilu za golf.

Trajekt vozi dva puta dnevno, a luka je premala za potrebe otoka. Otočani i nova vlast nadaju se koncesiji za izgradnju nove luke.

“Silbi je porebna nova luka jer kad pušu zapadni vjetrovi Silba je odsječena od ostatka svijeta i ovo je idealna pozicija za novu luku. Samim time bi se riješio i problem smeća da više nije smeće u selu jer bi se napravila nova pretovarna stanica na toj poziciji i napravili bi se vezovi zanautičare, nekih 50-ak vezova što bi pridonijelo razvoju nautičkog turizma na silbi”, Matilda Sindičić, vijećnica mjesnog odbora

Jedan od prvih pogleda s mora na otok je još jedan propali objekt: vojarna Apatin. U njoj su nekad ljetovali ruski oficiri. Općina ju je svojedobno poklonila gradu Apatinu iz Srbije. Danas zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa zdanje trune.

“Građevina propada i nama je neki cilj da se to riješi i da se nešto od te građevine napravi i možda u nekoj budućnosti omoguće neka nova radna mjesta za lokalno stanovništvo”, kaže Matilda.

A lokalci su na Silbi kao velika obitelj. Naravno – svi se znaju, a novoj vlasti s novim idejama se vesele. Ne libe se čak niti zapjevati s njima.

Zabave na otoku velikom samo 15 kvadratnih kilometara ne nedostaje. Pogotovo noću. Silba je većini u Hrvatskoj slabo poznat otok – ali tko je jednom dođe teško će ju zaboraviti.
Goran Latković

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari