NA KVARNERU MORE IZNIMNO ČISTO: Kako se rade analize i ocjenjuje kvaliteta?

Istražili smo kakvo je hrvatsko more. Redovite kontrole u intervalima obavljaju se na 923 lokacije duž obale. Otkrivamo kako se rade analize i ocjenjuje kvaliteta mora!

Hrvatsko more jednako obožavaju turisti i domaći. Nije ni čudo jer je dokazano jedno od najčistijih.

Na oko je savršeno, a je li uistinu tako – znaju stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo. Ispitivanja se provode redovito, uzorci se uzimaju na 238 lokacija po čitavoj obali.

“Ove godine rezultati su zaista jako dobri, natprosječno dobri, tako da upravo je završilo šesto ispitivanje. Čak 99 posto plaža nam je svrstano u tu kategoriju iznimne kakvoće”, otkrila je Darija Vukić Lušić, voditeljica Odsjeka za mikrobiologiju okoliša ZZJZ PGŽ.

Postoje četiri ocjene: izvrsna, dobra, zadovoljavajuća i nezadovoljavajuća, a ovisi o broju bakterija. More se filtrira kroz papir koji ima manje rupice nego što su bakterije.

“Te se te bakterije zadržavaju na filter papiru. Nakon toga, nakon što su se one zadržale na filter papiru stavljaju se na hranjivu podlogu te se stavljaju u termostat na inkubaciju”, kazao je Leo Ferjan, sanitarni inženjer Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

Dozrijevaju na 37 stupnjeva. Za 24 sata vidljiva je Escherichia coli, za 48 sati enterokok. Kada ih u moru ima, te bakterije mogu izazvati iritacije na koži i probavne smetnje. Straha na Kvarneru nema, more je, tvrde stručnjaci, čišće no ikada!

“Puno je čišće nego zadnjih godina, u prošlosti je bilo prljavije”, rekla je Ljiljana Bužančić iz Rijeke.

Kupači se mogu slobodno opustiti na suncu, a kada postane prevruće, spas donosi kristalno čisto more.
Maja Brkljača

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari