POSLJEDNJI BOŽIĆ S KUNAMA

Video | Uskoro će samo poneki bankomat davati keš: ‘Dođem, jedan ne radi, drugi radi ali ne daje novac’

Na zadnji dan prosinca radit će samo 1300 bankomata, a ekonomist Novotny otkriva da u Njemačkoj, Češkoj i Poljskoj nema toliko bankomata po glavi stanovnika: ‘To je dijelom zbog turizma, ali djelom i zbog vrlo snažnog utjecaja sive ekonomije koja zahtjeva gotovinu’. Više u video prilogu!

Jedan do drugog, jedan bankomat radi, drugi ne. Do kraja godine na raspolaganju nam je tek svaki treći bankomat u zemlji, izvještava Marko Šiklić za RTL Danas.hr.

Građani negoduju jer do gotovine dolaze teže. Blanka Baturina iz Zagreba podijelila je svoja iskustva: “Došla sam na bankomat svoje banke – nije radio. Drugi je radio, ali nije želio isplaćivati novac, i onda sam podigla gotovinu na bankomatu treće banke.”

Problemi s bankomatima

Ljubica Kovačić iz Karlovca kaže da isto ima problema s bankomatima: “Samo morate tražiti koji radi, a ne znam zapravo ni gdje ima obavijest o tome koji radi.”

Da bi građani znali, koji bankomati rade i gdje mogu podignuti gotovinu bez naknade, Hrvatska udruga banaka svakodnevno ažurira interaktivnu kartu s kojom se mnogi i ne snalaze baš najbolje.

Davor Faget iz Zagreba ima na sve komentar: “Loša organizacija, kao i sve ostalo. To je trebalo drugačije napraviti. Mnogi ljudi su zatečeni, stariji pogotovo jer oni ni ne razumiju te poruke: ‘Idite vamo, idite tamo… Ako ne radi taj bankomat idite na drugi koji radi’. Stariji ljudi, penzioneri, kako će to?!”

A kako do gotovine, nije jedino što muči građane. Drago Grgić iz Zagreba otkrio je još jedan problem: “Kada hoćete vidjeti stanje, onda morate ići u banku. Pitam, zašto mi ne izbacuje stanje, ona kaže: ‘Joj, pa nestalo papira’. Pa to se ne smije događati.”

Tijekom prosinca ugasit će ih se više od 2700 bankomata

A događat će se sve češće jer tijekom prosinca ugasit će ih se više od 2700 bankomata.

Ekonomski analitičar Damir Novotny komentira priču oko bankomata i to što ih, zapravo, imamo više od nekih zemalja: “Kad vidite prosječan broj bankomata po glavi stanovnika u Njemačkoj, sjevernim zemljama pa čak i Češkoj i Poljskoj, nećete vidjeti tako velik broj bankomata. Djelomično zbog turizma, ali djelomično i zbog vrlo snažnog utjecaja sive ekonomije koja zahtjeva gotovinu.”

Prelazak na euro, olakšat će situaciju i turistima. Razgovarali smo s Tinom Stojkovskom iz Ljubljane koja kaže: “Mi smo došli iz Slovenije pa smo očekivali da ćemo moći plaćati u eurima kavu. Ali nije problem – dobili smo gotovinu.” Hana Lokvančić stigla je iz BiH kaže da se pripremila na to što Hrvatska prelazi na eure: “Znamo da se kuna koristi do 31 prosinca, a euro stupa na snagu 1. siječnja. Pripremili smo se i došle smo spremne.”

Iz Hrvatske udruge banaka kažu da se posebno vodilo računa o manjim mjestima kako bi građani u svakom trenutku na najbližoj mogućoj lokaciji imali bankomate koji rade. Posljednjeg dana prosinca građanima će biti na raspolaganju 1300 bankomata koji će isplaćivati kune, a s prvim danom Nove godine njih 2700 umjesto kuna isplaćivat će eure..

To je napravio i Milan Pijevac iz Zagreba: “Osigurao sam se prije, eura imam, gotovine imam, tako da nemam nikakvih problema.”

Goran Antunovac iz Zagreba daje svoj recept: “Trećinu uloži u nekretnine, trećinu u biznis, a trećinu drži u gotovini. Prema tome, svi bi se toga trebali držati. I ja se nastojim toga držati.”

Sa Starom godinom ispratit ćemo i stare novčanice, a nove u apoenima od 10 i 20 eura bankomati će isplaćivati do kraja ožujka, izvještava Marko Šiklić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari