Uskrsne poruke Pape Franje i kardinala Bozanića kao da ne dolaze iz iste crkve

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je uskrsno euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali i tom je prilikom već po ustaljenom običaju održao politički govor kritizirajući sve oblike društva zaboravivši na vlastiti doprinos takvom stanju u društvu. Upozorio je na rad nekompetentnih političara, slabljenje gospodarstvenika, izjednačavanje branitelja i napadača te na skrivene namjere – koje nisu Božje djelo. Bozanić je upozorio kako smo svjedoci programiranog razaranja društvenog tkiva. ‘Rastave li se supružnici, ruši se autoritet obitelji. Postavi li se slabiće, nesposobne i neodgovorne za državnike, narušava se autoritet društvenog dobra i mira.

Papa Franjo je predvodio uskrsno bdijenje u subotu navečer u bazilici sv. Petra u Vatikanu i pozvao katolike da uče od Isusovih učenica te da spoznaju čuda vjere.

 Tijekom ove noći bdijenja treba razmisliti o iskustvu Isusovih učenica, rekao je Papa i naglasio da su one prve otišle do Isusova groba i našle ga praznog, dok su muškarci ostali u blagovaonici posljednje večere.

 Isusove učenice nas podučavaju čudu Isusova uskrsnuća. – istaknuo je Papa. Crkvom dominiraju muškarci, pa mnogi analitičari spominjanje žene u ovakvim propovjedima vide kao novi smjer, odnosno Papinu želju da žene u crkvi imaju ravnopravniji položaj.

Za razliku od Bozanića, u obraćanjima Pape Franje često možemo čuti samokritičnost i priznanje nekih vlastitih grijeha, a to je i crkveni nauk. Priznanje i samokritičnost.

Njihove uskrsne poruke zvuče kao da ne dolaze iz iste crkve, a s obzirom na ranije spomenuto (priznanje i samokritičnost), nije teško zaključiti tko je “zalutao”.

A definitivno nije zalutao novi krčki biskup Ivica Petanjak kojega je nedavno imenovao upravo Papa Franjo. Iz njegove uskrsne propovjedi može se vidjeti i zašto ga je odabrao. Vjernici su bili oduševljeni njegovom propovijedi. Okupljenima je poručio: “Uskrs je oko nas svaki dan. 

’Kad si nekoga razveselio i dao mu nadu za dan, kad si nekoga nahranio, ako si nekome oprostio – taj čovjek živi kao uskrsnuli. Ako činiš dobro, donio si tračak uskrsnuća na ovaj svijet”, poručio je Petanjak.

Novi biskup, riječku, ali i hrvatsku je javnost osvojio upravo skromnošću i jednostavnošću, baš kao i Papa Franjo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja