USPJEŠAN EKSPERIMENT

USPJELI SU?! Epidemiolog tvrdi: ”Bliži se kraj pandemije u Britaniji”

Foto: Unsplash, youtube

Od završetka pandemije Veliku Britaniju dijeli možda tek nekoliko mjeseci jer su cjepiva drastično smanjila rizik od hospitalizacije i smrti, izjavio je epidemiolog Neil Ferguson s javnog istraživačkog sveučilišta Imperial College.

Premijer Boris Johnson vjeruje da jednu od najvećih ekonomija u Europi može ponovo pokrenuti punim pogonom zbog vrlo velike procijepljenosti stanovništva, a njegova odluka predstavlja novo poglavlje u globalnom odgovoru na koronavirus. Broj novozaraženih na dnevnoj bazi pada šesti dan zaredom, iako Johnson stalno ističe da pandemija još nije gotova, piše Index.

VIDEO DANA:

Vjeruje da će krajem rujna najdulji dio pandemije biti iza nas

“Još uvijek nismo izvan opasnosti, ali se jednadžba temeljito izmijenila”, rekao je Ferguson. Prema njegovim riječima, cijepljenje je uvelike smanjilo rizike od bolničkog liječenja i smrti.

“Vjerujem i optimističan sam da će krajem rujna, u listopadu, najdulje razdoblje pandemije biti iza nas”, dodao je.

Podaci pokazuju da nedavni porast zaraza nije rezultirao povećanim brojem smrtnih ishoda koji je jučer pao tek na 14, iako je broj covid-pacijenata u bolnicama narastao na 5238.

Podsjetimo, premijer Johnson je 19. srpnja ukinuo gotovo sve restrikcije kako bi se ubrzao ekonomski oporavak, a taj dan je nazvan Danom slobode. Ako se njegova odluka pokaže dobrom, bio bi to način izlaska iz pandemije, ali nova strategija nosi i rizike – može se pojaviti varijanta otporna na cjepivo ili bi broj oboljelih mogao preopteretiti zdravstveni sustav.

Ferguson ponavlja da će do listopada virus i dalje biti prisutan te da će ljudi i dalje umirati, “ali glavnina pandemije će biti iza nas”. Britanija je ukupno sedma na svijetu po broju umrlih, ali 87 posto tamošnje odrasle populacije dobilo je barem jednu dozu cjepiva, a više od 68 posto dvije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari