PARLAMENTARNI IZBORI 2024.

Ustavni sud odlučio: ‘Milanović ne može biti mandatar za sastav Vlade niti predsjednik Vlade’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, predsjednik Milanović ušao je u kampanju kao SDP-ov kandidat za premijera, nakon čega je uslijedilo upozorenje Ustavnog suda, piše Net.hr.

Ustavni sud održao je izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana predsjednika Zorana Milanovića u predizbornoj kampanji i nakon objave prvih rezultata izbora. Tema sjednice bio je nadzor nad ustavnošću i zakonitošću parlamentarnih izbora održanih 17. travnja. Nakon sjednice uslijedila je izjava za medije predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića.

“U postupku nadzora nad ustavnošću izbora Ustavni sud je na današnjoj sjednici objavio sljedeće priopćenje i upozorenje sudionicima – Ustavni sud pravodobno je upozorio predsjednika da njegovo kandidiranje i isticanje kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem predsjednika Republike. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako za vrijeme obnašanja dužnosti se kandidira za Sabor ili nastupa kao kandidat za predsjednika Vlade. Ustavni sud je pozvao SDP i predsjednika da odmah prestanu s aktivnostima koje nisu sukladne Ustavu”, kazao je uvodno Šeparović.

“Ustavni sud primjećuje da je DIP 20. ožujka u vezi s istupima predsjednika Republike pozvalo predjednika da se suzdrži od sudjelovanja u promidžbi na strani bilo koje koalicije. DIP je pozvao sve sudionike izbornog podstupka da vode računa o odredbama izbornog zakona. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao po upozorenju Ustavnog suda međutim, predsjednik Republike u nekoliko je puta više puta izjavio da neće postupati tako i kontinuirano je kršio upozorenje isticanjem da je u kampanji, prezentirajući politički program i članove svoje kampanje. Dakle, nastupao je kao kandidat za predsjednika Vlade”, kazao je Šeparović.

“Tijekom cjelokupne kampanje predsjednik je postupao suprotno Ustavu te je doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački sustav. Ustavni sud naglašava da predsjednik poseže prisegu. Polazeći od svojih ovlasti, Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama i ponašanjem predsjednik republike doveo u poziciju da ne može biti ni mandatar za sastav buduće vlade niti predsjednik Vlade. Predsjednik Republike ne može biti i kandidat za mandatara za sastav Vlade, svako drugačije tumačenje ugrožava demokratski poredak. U predlaganju budućeg mandatara moramo biti svjesni te činjenice”, kazao je Šeparović dodajući da nakon prvotnog upozorenja nije želio utjecati na volju birača te da volja birača na izborima nije dovedena u pitanje.

Devet sudaca glasalo je za, troje je bilo protiv, a jedan sudac odsutan.

Podsjetimo, predsjednik DIP-a Radovan Dobronić rekao je u četvrtak na konferenciji za medije da zbog Milanovića nije bilo potrebe za posebnim intervencijama, a na pitanje – jesu li zabilježili kakve slučajeve protuustavnosti tijekom kampanje, posebno u kontekstu izjava predsjednika Milanovića – Dobronić je rekao da su postupali po onome što je Ustavni tražio te da nisu našli razloge za posebne intervencije.

Predsjednik Milanović ušao je u kampanju kao SDP-ov kandidat za premijera, nakon čega je uslijedilo upozorenje Ustavnog suda da Milanović i SDP svoje predizborne aktivnosti moraju držati u granicama poštivanja Ustava. Ustavni sud je također naglasio da će pratiti tijek izbora i reagirati ako dođe do kakvih nepravilnosti, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari