PITANJE USTAVNOSTI

Video | Ustavni sud odlučio! Milanović ne može biti na listi za izbore dok je predsjednik RH

Ustavni sud donio je odluku o kandidaturi predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović sazvao je Stručni sastanak sudaca i Sjednicu Suda, a na dnevnom redu bila je ustavnost i zakonitost izbora povodom odluke predsjednika Zorana Milanovića da će se kandidirati na parlamentarnim izborima, piše Danas.hr.

Konferencija za medije najavljena je za 13:30:

“Ustavni sud objavljuje upozorenje povodom izjave predsjednika Milanovića da će se kandidirati na izborima. Ustavni sud je na sjednici razmotrio izjavu predsjednika Republike da će se kandidirati na izborima za zastupnika u Sabor kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a. Razmotrili smo i izjave objavljene na Facebook stranici predsjednika. Ustavni sud dužan je pravodobno upozoriti sva tijela koja sudjeluju u izbornom procesu na neposrednu odgovornost za odluke koje odnose. Moraju biti usklađene s temeljnim vrednotama države.

Predsjednik RH predstavlja i zastupa RH u zemlji i inozemstvu, brine za redovno i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti, odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti RH, vrhovni je zapovjednik oružanih snaga, raspisuje izbore i saziva sabor na prvo zasjedanje te povjerava mandat osobi koja na temelju raspodjele mjesta uživa povjerenje većine zastupnika.

Predsjednik Republike ne može obavljati nijednu drugu javnu ni profesionalnu dužnost te nakon izbora podnosi ostavku na članstvo u političkoj stranci o čemu obavještava Sabor. On je nestranačka osoba i ne smije sudjelovati u aktivnostima nijedne političke stranke što isključuje mogućnost da predsjednik Milanović bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade i tako sudjeluje u političkoj kampanji”

“Isticanje njega kao kandidata za predsjednika Vlade ili neku drugu javnu dužnost nespojivo je s njegovim Ustavnim položajem i ovlastima i načelom diobe vlaste. Ako se polazeći od njegovih izjava, predsjednik za vrijeme obavljanja dužnosti kandidira ili istupa u javnosti kao budući kandidat odmah mora dati ostavku, a funkciju privremenog predsjednika po sili Ustava preuzima predsjednik sabora. Novi izbori moraju se održati u roku 60 dana od preuzimanja dužnosti privremenog predsjednika. U slučaju ostavke predsjednika RH, privremeni predsjednik ne može istodobno uz obnašanje te dužnosti biti i kandidat za izbor zastupnika u Sabor. Ustavni sud podsjeća da odgovornost za pravne posljedice snose njihovi donositelji. Svako ponašanje predsjednika protivno navedenim Ustavnim zabranama suprotno je u Ustavu.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari