NEVJEROJATNA OPERACIJA

Video | UTRKA ZA ŽIVOT Iliji se stanje pogoršalo, a onda su ga nazvali iz naše bolnice: ‘Srce stiže iz Austrije!’

Srce je stiglo iz Austrije, na njega je čekao Ilija Čabraja koji je 35 dana ležao u bolnici i čekao transplantaciju

Transplatacijski tim KB Dubrava u Zagrebu uspješno je transplatiralo devet srca u samo dva mjeseca, što je rekord u toj kliničkoj ustanovi otkada provode transplatacije od 1995., a novo srce u nedjelju je dobio 63-godišnji muškarac koji je bio na hitnoj listi mjesec dana.

Transplantacija je počela oko 18 sati

 RTL-ova reporterka izvijestila je uživo iz operacijske sale:

“Operacija i dalje traje, ali srce je uspješno presađeno i počelo je kucati u pacijentu. Bio je to prekrasan trenutak u operacijskoj sali. Operacija će trajati još sat ili sat i pol. Počelo je sve s pozivom u 2 sata ujutro da postoji organ. Bolnica je tada trebala potvrditi da organ prihvaća i kreće postupak, poziva se transplantacijski tim, organizira se avion, obavještava se o svemu pacijenta. Tim koji je iz Zagreba išao u Austriju, putovali su avionom, morali su provjeriti da je srce u dobrom stanju i da odgovara pacijentu. O tome su obavijestili bolnicu, koja priprema pacijenta i prihvat organa. Od aerodroma do bolnice tim liječnika ide pod policijskom pratnjom, svaka minuta je važna”.

“Čim zaustavimo srce, kreće adrenalin”

Kirurg koji je išao u Austriju, Marko Kušurin, opisao je za RTL Danas kakav je to osjećaj:

“Čim zaustavimo srce, kreće adrenalin koji nas drži dok ne dostavimo srce, dok se ne uvjerimo da je dobro i dok ne zakuca u novom pacijentu. Svaka minuta je važna i vrijeme čekanja je bitno što više smanjiti. Idemo maksimalnom brzinom, vraćamo se u bolnici i imamo potporu policije.”

Novo srce dobio je u nedjelju 63-godišnji Ilija Čabraja koji je bio na hitnoj listi mjesec dana i ovo će mu spasiti život. Od 2020. bio je u pripremi za transplataciju, a nakon što mu se u posljednje vrijeme pogoršalo zdravstveno stanje, jutros su ga nazvali i kazali da srce stiže iz Austrije.

Dr. Marko Kušurin, kardijalni kirurg, rekao je kako im je trebalo oko 10 minuta od austrijske bolnice do aerodroma, a s našeg aerodroma do KB Dubrava su stigli rekordno, za 10-tak minuta.

Pročelnik Zavoda za kardijalnu i transplatacijsku kirurgiju KB Dubrava Rudež kazao je da 63-godišnjem transplantiranom pacijentu “srce kuca samostalno i dobro uz minimalnu potporu lijekova”. Ako sve bude dobro, dodao je, pacijent bi se do jutra trebao probuditi i odvojiti od aparata za disanje, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari