ŠTO TO ZNAČI GRAĐANIMA?

Uvodi se novost u e-Građani. Poduzetnici na to čekaju osam godina

U planu je naime donošenje novog Zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi koji je u izradi

Sustavu e-Građani, odnosno Nacionalnom identifikacijskom i autentifikacijskom sustavu (NIAS), od iduće bi godine trebali moći pristupiti i poduzetnici koji su do sada bili zakinuti za tu uslugu, javlja Poslovni.

Najavio je to Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva na nedavnom događanju AmChama pa istaknuo kako to znači da će građani koristeći NIAS-ove vjerodajnice moći pristupati i drugim sustavima, odnosno da će građani s identitetom u sustavu e-Građani moći koristiti i one usluge koje ne pružaju samo državna tijela već i gospodarski sektor. Podsjetimo, zasad taj sustav mogu koristiti samo tijela javne i državne uprave.

U planu je naime donošenje novog Zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi koji je u izradi, a njime bi se udovoljilo željama poduzetnika koji pristup žele od 2015. godine. Naime, poduzetnicima, posebno onima iz IT sektora, NIAS sustav identifikacije potvrđuje službene identitete putem elektroničke osobne iskaznice što je veliki poticaj za razvoj naprednih e-biznis usluga.

Gršić se osvrnuo i na kompleksnost problema zbog kojih ovo nisu uveli ranije. “Država njime daje svoje resurse komercijalnom pružatelju usluga, a to plaćaju hrvatski građani. U tom kontekstu postoji i druga strana priče, a odnosi se na to koliko će ‘taj netko’ platiti uslugu. Međutim, napravili smo kroz pilot projekt određene procjene te zaključili da možemo ići s implementacijom”, zaključio je, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari