Uz slavlje Uskrsa: brojni stari običaji opstali su do današnjih dana

Uskrsni običaji

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, slavi se središnji događaj kršćanstva: Kristovo uskrsnuće. Dan na koji se slavi blagdan Uskrsnuća računa se 40 dana od Pepelnice, a razdoblje od Pepelnice naziva se Korizmom. Tjedan prije samog blagdana Uskrsa nazivamo Veliki tjedan.

Velika subota dan je tišine i molitve. Tradicija nalaže da se na Veliku subotu rade samo kućni poslovi, a u prošlosti na taj dan nije se išlo na polje. Domaćice su nekada (pa i danas) pekle sirnice, a djeca bojaju pisanice. Na Veliku subotu ne slavi se euharistijsko (misno) slavlje. U subotu navečer, slavi se vazmeno bdijenje, koje pripada u obrede Uskrsa.

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj čest je običaj uskrsnih krijesova – vuzmenki. U mnogim našim krajevima ljudi pripravljaju pred crkvom pravu gomilu drva koju onda pale kresanjem kamena o kamen, a ne suvremenim upaljačem ili šibicom. Nekad je svećenik palio vatru tako da je potpaljivao gubu – koja raste po panjevima i na starom drveću – i zatim naslagana drva.

Uskršnja nedjelja protiče u molitvi, procesijama, obrednim vatrama. Blaguju se blagdanski spravljena jela i kolači, a opstao je lijepi običaj njihova blagoslova u uskrsnoj košari. Tu su i običaji  bojenja uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Isusa.

Za Uskrs se odlazi na jutarnju misu ili se na Veliku subotu odlazi na svečano vazmeno bdjenje. Na sam Uskrs tradicijski se blaguje šunka, a domaćice često ispeku kruh te priprave druge slastice. Hrana se prije blagovanja odnosi u crkvu na uskrsnu misu gdje je svećenik blagoslivlja, a potom vjernici odlaze kućama na uskrsni objed i slavlje. Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, u Primorju pečena janjetina, rožata i drugo.

Mnogi običaji i igre koje su (na radost mladih) opstale do današnjih dana su – tuckanje pisanicama, gađanje pisanica kovanicama, traženje sakrivenih pisanica po kući ili u travi u dvorištu i slično.

U igri tuckanja jajima, uzme se jaje i izabere se protivnika. Jaja se jedno u drugo tuckaju vrhovima, a pobjednik je onaj čije jaje ostane neoštećeno, i on nastavlja igru. Pisanica pobjednica je ona koja ostane cijela nakon cijelog kruga tuckanja.

Sretan vam Uskrs!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari