UZ SVJETSKI DAN DOSTOJANSTVENOG RADA: Zna li još itko kako to izgleda?!

Foto: Ilustracija

Danas se obilježava Međunarodni dan dostojanstvenog rada. Tim povodom SSSH je upozorio da je sve više radnika zaposleno privremeno, a njihova prava svedena na minimum.

U raznim oblicima prekarnog rada, a to su svi nestandardni oblici zapošljavanja, radi više od 17 posto hrvatskih radnika. Njihova su radnička prava gotovo nikakva, u pravilu su potplaćeni, bez ikakve profesionalne perspektive i s vrlo nestabilnim radnim mjestom, upozorio je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

“Sve je više ugovora na određeno vrijeme, preko agencija, u poljoprivredi ima naročito vaučerskog rada, pa čak i pojave samozaposlenosti”, rekao je Novosel.

U strahu od gubitka posla ne usude se ništa od poslodavca tražiti, istaknula je Petra Šprajaček iz Sindikata.

“Općenito fleksibilni oblici rada nisu nešto negativno, ponekad su opravdani, ali bi trebao postojati balans između fleksibilnosti i sigurnosti. U stvarnosti dolazi do zloupotrebe gdje je fleksibilnost na većoj razini i to ide nauštrb radnika i radnog mjesta”, rekla je Šprajaček.

To je posebno izraženo u turizmu, istaknula je Duška Lončar iz Sindikata turizma.

“Mi imamo strahovitih problema s tim. Mi smo sektor koji je prije 10 godina ukazivao na probleme agencijskih radnika, tada su me blijedo gledali o čemu ja to pričam, danas znamo”, rekla je Lončar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja