KORONA "POPUŠTA"?

UŽIVO 23 NOVIH OBOLJELIH U Hrvatskoj ukupno 1814 zaraženih osoba, preminula jedna osoba

Photo: Davor Pongracic/POOL/CROPIX

Novi smrtni slučaj u Hrvatskoj je žena iz Osijeka

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je na redovitoj konferenciji da imamo 23 nova bolesnika od koronavirusa u posljednja 24 sata, ukupno 1814. Preminula je još jedna žena što je sada 36. smrt od posljedica koronavirusa.

Srednja dob bolesnika je 50,50 godina, a više je zaraženo žena (52,2 posto) od muškaraca (47,8 posto).

“Ukupno testiranih imamo 20.953, od čega 796 u zadnja 24 sata, i dalje pada postotak pozitivnih među ispitanim bolesnicima, sada je postotak 8,66”, naglasio je Beroš.

Na respiratoru je 30 bolesnika, dok je hospitaliziranih 372.

“Oporavljenih imamo 359, što je 47 više nego jučer. Kod kuće oporavljenih 241 osobu, što je 24 više nego jučer. Ukupan broj oporavljenih je 600”, istaknuo je Beroš.

Zaštitna oprema je podijeljena

Dr. Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević kazala je da se pacijenti liječe klorokinom ili hirdoksiklorokinom te se zahvalila na donacijama.

Na pitanje o domu za starije i nemoćne u Splitu u koji je ušao koronavirus i pritužbe da nisu imali zaštitnu opremu, u Stožer tvrde da je ona podijeljena.

“Kako je već par dana komunicirano, prema svim županijskim stožerima i lokacijama gdje su starije osobe otišao je kontignent zaštitne opreme, a kako je ona dalje raspodijeljena, to je drugo”, poručili su iz Stožera.

Tko će prije do cjepiva?

Jednako tako tvrde da nema nikakvog razloga da se netko žali da ne zna kako se koristi zaštitna oprema jer su objavljeni brojni filmići, kako je rečeno, na kojima se vide principi zaštitne opreme.

“Što se tiče edukacije korištenja zaštitne opreme. Mi smo 2015. godine stavili jedan video na naš web. Opet smo ga stavili u veljači. Taj video pokazuje kako se oblači i svlači oprema. Čak je i jedna televizija, RTL mislim, snimila savjete kako se koristi”, rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

U svijetu trenutno 44 institucije u svijetu razvijaju cjepivo protiv koronavirusa. National institute of health iz SAD-a u suradnji s jednom tvrtkom je možda najdalje otišao, oni su u prvoj fazi kliničkog ispitivanja, pojasnila je Markotić.

Većina mjera koje istječu u nedjelju će se produžiti

U nedjelju će biti mjesec dana od uvođenja većine protuepidemijskih mjera. Hoće li biti ukinute i kada?

“Neke mjere ili većinu ćemo morati produžiti. Izvjesno je da se krećemo u smjeru faze u kojoj će doći do popuštanja. Ministri trebaju napraviti pregled ekonomskih aktivnosti koje bi se trebale što prije pokrenuti. Epidemiolozi će dati mišljenje koje od tih aktivnosti se mogu aktivirati. Izvjesno je da će se najveći dio svega što je propisano produžiti, ali je isto tako izvjesno da ćemo promišljeno i oprezno krenuti u popuštanje mjera. Svako popuštanje nosi određeni rizik, hoće li se to odraziti na povećani broj oboljelih”, pojasnio je ministar Davor Božinović. 

Kad je riječ o kroničnim bolesnicima koji rade od kuće, Capak je najavio da će se preispitati zakonske mogućnosti kako bi mogli i dalje raditi od doma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari