SVE VIŠE OZDRAVLJENIH

UŽIVO 28 NOVIH OBOLJELIH: Jedna osoba preminula, u Hrvatskoj ukupno 2009 oboljelih osoba

Photo: HINA/ Admir BULJUBASIC/ abu / POOL

Stožer objavljuje najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je da u protekla 24 sata 28 novooboljelih osoba, što znači da je u Hrvatskoj ukupno 2009 zaraženih koronavirusom.

“Ukupno testiranih je 30213. Hospitaliziranih imamo 4 više, od toga je na respiratoru 21, 2 više nego jučer. 99 je novoozdravljenih u 24 sata”, rekao je Capak.

Potvrdio da je umrla žena u Splitu, čime je ukupni broj preminulih porastao na 51.

Četiri mjere za prvu fazu

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se na prve četiri mjere za prvu fazu popuštanja restriktivnih mjera u Hrvatskoj.

“Odlukama se omogućava rad trgovinama, osim onih u trgovačkim centrima, s time da trgovine prehrambenim i higijenskim potrepštinama u trgovačkim centrima rade i dalje. Počinju raditi postolari i krojači”, rekao je Božinović.

Trgovine koje će imati radno vrijeme dulje od 10 sati, radit će dvokratno s pauzom od jedan sat. Nedjeljom i blagdanima radit če samo kiosci, pekare i benzinske postaje.

Božinović je ponovio i da se od 2. svibnja omogućava održavanje vjerskih okupljanja.

Vjerska okupljanja

Capak je rekao kako još nisu napravili preporuke za vjerska okupljanja i za druge objekte koji se otvaraju u drugoj i trećoj fazi. Te da će o tome moći više reći sljedeći tjedan.

Broj ozdravljenih

Alemka Markotić je rekla da s brojem ozdravljenih možemo biti zadovoljni.

“Prvi put je broj ozdravljenih veći od broja oboljelih. Taj trend će se nastavitti ako se i dalje svi budemo pridržavali pravila”, rekla je Markotić.

Poručila je, također, da ima nekoliko slučajeva s prolongiranim pozitivnim nalazom, i da će se o tome dodatno konzultirati s Capakom.

“U svijetu je riječ o vrlo malom broju ljudi, oni su najčešće bez simptoma”, kazala je.

O outletima

Ministar Božinović je rekao da treba malo čitati ovu uredbu.

“Rad unutar trgovina unutar trgovačkih centara se ne dopušta, osim za dućane s prehrambenom i higijenskom robom. Ono što je izvana, nema nikakve razlike između nekog dućana u gradu i nekog u outletu”, rekao je Božinović.

Dodao je da je struka rekla da se ide prema popuštanju, ali da uspjeh svega toga ovisi o tome kako će se svaki pojedinac ponašati, hoćemo li se pridržavati epidemiloških pravila i higijene.

Božinović je jasno rekao:

“Da bi se vratili u normalu moramo se ponašati onako kako se ponašamo od početka. To kako je bilo prije ćemo još pričekati dok medicina ne kaže da je našla rješenje”, rekao je.

Mjere za trgovine s odjećom

Za prodaju odjeće Krunoslav Capak je rekao:

“Dozvoljena je osim u šoping centrima jer nije zabilježen prijenos koronavirusa na tekstilu. Gdje god je to moguće će se preporučiti da se ne koriste kabine nego da se roba uzme kod kuće i da se onda proba i vrati u slučaju potrebe. Rizik je naveći kod one odjeće koja se oblači preko glave, tu mogu ostati kapljice. Preporuka je da se roba koja se vrati stavi pet dana sa strane da virus, ako postoji, odumre”, pojasnio je Capak dodavši da su vodili računa da se sve treba iskomunicirati široko s medijima i svakim građaninom.

“Radi se o mjerama higijene i distanciranje. U nekim objektima će se trebati nositi maske.”

Knjižnice i sportaši

Capak je naveo i primjer knjižnica gdje će biti preporuka da sve knjige budu “obučene” u najlon kako bi se mogle dezinficirati.

Što se dozvole za sportaše prve kategorije tiče, kazao je da će temeljna preporuka biti veća distanca i higijena. Svlačionice i tuševi neće se moći koristiti.

Tržnice, autoškole, teretane…

Ministar Božinović rekao je da će se na tržnicama sada moći prodavati i svježa konzumna jaja, med, cvijeće.

“Što se tiče otvaranja autoškola, to će se pitanje još dodatno razmatrati i moguća je posebna odluka o tome”, rekao je Božinović.

Capak je prokomentirao i rekreacijski sport i teretane:

“Naravno da smo razgovarali, ali ključna je faznost, da ne dopustimo odjednom previše toga”, kazao je Capak.

Otvaranje granica

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odgovorio je i na pitanje kada će se otvoriti granice:

“EU je donijela odluke da se europske i vanjske granice drže zatvorene do sredine svibnja, dalje ćemo vidjeti”, kazao je Božinović i dodao da će biti bolje za sve ako u EU bude što više suradnje i zajedničkih odluka.

“Uvijek postoje izuzeci što se tiče prelaska granice kad je riječ o humanitarnim pitanjima, poput sprovoda”, rekao je Božinović.

O nošenju maske

Capak je rekao da se preporučaju maske u zatvorenim prostorima gdje boravi veći broj ljudi, a da je to ponekad dobro i na otvorenim prostorima.

“Bilo bi jako dobro da ljudi koriste maske”, rekao je Capak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari