PRESSICA STOŽERA

(UŽIVO) Beroš najavio uvođenje Covid potvrda u zdravstvu

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

U 11 sati počela je presica Stožera.

Podsjetimo, jučer je cijela Hrvatska na karti ECDC-a završila u crvenoj boji, piše Index

PRESICU PRATITE UŽIVO NA RTL-u:

Capak je na početku uzeo riječ.

“Imamo 1042 novooboljela od 10.353 testiranih. Prije tjedan dana bilo ih je 816, prije dva tjedna bilo je 596 novih”, rekao je Capak.

Incidencija je 239 u prosjeku.

“Na novoj karti ECDC-a cijela zemlja je u crvenom”, dodao je.

Beroš poslao poruku necijepljenima

Beroš je napravio mali rezime zadnjih godinu i pol.

“Sjetimo se svi trenutka kad smo željno očekivali dolazak cjepiva. Tada je bilo pitanje kad će biti razvijeno. Sjetite se kad smo hrlili i cijepili se. Nadalje, balansiranjem mjera osigurali smo ovu nevjerojatnu uspješnu sezonu. No, onda dolazi pad interesa za cijepljenje, jesen. Mogu se svi ljutiti, ali reći ću istinu: virus žrtve nalazi među necijepljenima. Cijepljeni su sigurniji, nalaze se na sunčanoj strani ulice. Ima tu mjesta i za ostale pa pozivamo još jednom necijepljene: cijepite se, pridružite nam se, imat ćemo ljepšu jesen”, rekao je.

“U crvenom smo, nepotrebno. Izlaz imamo”, rekao je.

“Onaj tko misli da ga virus neće dohvatiti, u krivu je. To se može dogoditi svima. Cijepimo se, zaštitimo živote. Dovoljan je jedan odlazak liječniku ili na mjesto gdje se cijepi. Meni je najzanimljivije, ali i nepravedno, je to što je ključ uspjeha u rukama necijepljenih. O njima ovisi hoće li naši napori pasti u vodu”, rekao je.

“Ako ne vjerujete meni, znanosti, vladi, stožeru, vjerujte matematici”, rekao je.

“Naše strpljenje je na kraju, ne možemo biti taoci necijepljenih. Sve se dovodi u pitanje, svi napori. To nije dobro”, rekao je Beroš.

O Covid-potvrdama

Dodao je o covid-potvrdama.

“Imamo sve alate”, rekao je Beroš.

“Kao što neko vrijeme najavljujemo, potpuno svjesni situacije, u zdravstvu pripremamo dvije nove mjere kojima bi se u zdravstveni sustav uvela upotreba covid-potvrde”, rekao je.

“U priprmi je nekoliko odluka”, dodao je.

Počela su novinarska pitanja.

Upitan je hoće li se covid potvrde primjenjivati u trgovačkim centrima.

“Svaki dan razgovaramo o toj problematici. U općem kontekstu, razmišljamo i o drugim resorima. Mislim da je resor socijalne skrbi također resor gdje bi se ovo trebalo uvesti. Ali razmišljamo i šire, ovisno o pandemiji. Struka će odlučiti o trgovačkim centrima”, rekao je.

“Svjesni smo ograničenja ovih potvrda. Mislimo da je to najbolji način u ovom trenutku”, rekao je.

O djeci i zarazi

Capak je rekao da je trenutno 865 oboljelih od 7 do 18 godina.

Beroš je upitan kako će funkcioniranje covid-potvrde u zdravstvenom sustavu.

“Činjenica je da daljnje okolnosti su te koje će odrediti redefiniranje upotrebe covid-potvrda. Tu je sad više elemenata, djelatnici, bolesnici, posjete…Ima tu još elemenata, opskrba bolnica. Mi smo krenuli od zdravstvenih djelatnika. Za pacijente već postoje propisi i to ne bismo širili u ovom trenutku”, rekao je.

“Zdravstvo kao primjer svima ostalim uvest će potvrde. Treba težiti tome da upotreba bude toliko sigurna da onda se mogu regulirati posjete bolnicama i ostalo. No, krenimo redom i vidjet ćemo što nam sve donosi sutra. Stvari se mijenjaju”, kaže.

O trećoj dozi

Capak je govorio o trećoj dozi.

“Većina europskih zemalja odlučila je malo pričekati kad su saznali da je Pfizer predao EMA-i odobrenje treće doze. Mi imamo garancije neke da će EMA to napraviti najbrze što može, onda ćemo donijeti odluku”, rekao je Capak.

Novinarka je spomenula primjer Francuske koja traži covid-potvrde i za odlazak u restorane. Upitala je što će biti s kampanom cijepljenja te hoće li se početi široko koristiti covid-potvrde.

“Iznijeli ste niz promišljanja, neke stvari stoje neke apsolutno ne stoje”, odgovorio joj je Beroš.

“Cijepljeni već imaju neke benefite. Mi bismo vrlo rado poduzeli neke mjere da je broj necijepljenih manji. Danska se otvara, zašto mi o tome ne možemo razgovarati? Zato jer nemamo dovoljno cijepljenih”, kaže.

Capak je rekao da se nastavlja s kampanjom kao do sada, ali da će cjepivo biti još dostupnije.

“I dalje radimo na dostupnosti. Ostale varijant su šira upotreba covid-potvrda, u dosta zemalja to funkcionira. Mi krećemo s zdravstvenim sustavom, to je prvi korak. Sljedeći korak je moguća obveza cijepljenja, o tome razmišljamo”, rekao je Capak.

Tko će plaćati testiranje necijepljenih u zdravstvenom sustavu?

“U prvom koraku će to biti besplatno, ali nakon toga, ovisno o više parametara, to će se isto plaćati”, rekao je.

O isteku roka AstraZeneci i Pfizeru

“Ovo je dejavu pitanje. Naručili smo oko 8 milijuna doza, dobili smo ih nešto manje od 5 milijuna. Ako ćemo imati priliku da krenemo s buster dozom, imamo rezerve. Pfizer ističe krajem 11. mjeseca. AstraZeneca nije baš popularna. Neke zemlje kojima smo htjeli donirati su nas odbile, to nije opravdano, to je dobro cjepivo”, kazao je.

“Ono što ističe, mi ćemo to donirati. Vlada ima planove, ja nisam ovlašten. Ne brinite, nijednu dozu nećemo baciti”, rekao je Capak.

U ponedjeljak kreće popis stanovništva, a popisivači ne moraju imati covid-potvrde. Zašto, upitali su novinari Stožer.

“Mi smo bili upitani oko mjera za popis stanovništva, dali smo preporuku da bi svi koji sudjeluju trebaju biti cijepljeni. To očito nije moglo biti organizirano, morat će se držati klasičnih mjera, distance, maske, kraćem boravka u zatvorenom”, rekao je Capak.

O čovjeku čiji je otac opljačkan, a koji je prijavljen policiji

Beroš je rekao da su službe iz ministarstva prijavile čovjeka koji mu je poslao da će stvari “raditi na drugi način”. Naime, riječ je o čovjeku čiji je otac pokraden u siječnju dok je bio na respiratoru. Beroš kaže da je kontekst maila bio nešto drugačiji nego je izašlo u javnost.

“Službe koje se bave tom problematikom su procijenile da mail treba proslijediti policiji”, rekao je Beroš.

O odnosu cijepljenih i necijepljenih u bolnicama

Beroš je najavio novi način izvještavanja.

“Od ponedjeljka krećemo s novim načinom izvještavanja, dodat ćemo odnos cijepljenih i necijepljenih”, rekao je Beroš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari