PRESSICA STOŽERA

UŽIVO Capak: ”Od 84 umrlih u zadnjem tjednu 77% nije bilo cijepljeno”

Photo:Zeljko Lukunic/ PIXSELL

Učenici koje bole grlo ili trbuh morat će se testirati na covid

Konferenciju za novinare drži Nacionalni stožer Civilne zaštite. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je sinoć nove preporuke oko trajanja karantene za bliske kontakte koje se skraćuje sa 14 na 10 dana, postupanje s kontaktima te su detaljno naveli i kad se treba testirati djecu, s obzirom na velik broj među novozaraženima.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.517 novih slučajeva zaraze virusom  SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 8.990. Udio pozitivnih u testiranima u zadnja 24 sata je 16 posto. Prosječna broj preminulih je 75 godina, a preminula je i jedna osoba cijepljenja s obje doze u dobi od 77 godina i s brojnim komorbiditetima. Od desetero preminulih u posljednja 24 sata jedna osoba je bila cijepljena i  imala je komorbiditete, pišu Vijesti.hr

Nakon novih informacija riječ je preuzeo ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekavši da smo danas imali 1517 novih slučajeva. Prije tjedan dana imali smo 1291, a tjedan prije toga 1394 novih. U ovom tjednu imali smo 6416 novooboljelih, u prošlom 5777. Dakle imamo porast 11 posto novooboljelih.

“Incidencija je najniža u Istasrkoj, a najviša u Požeško-slavonskoj županiji. Po incidenciji smo na 22. mjestu na ljestvici zemalja EU”, rekao je.

“Imamo 2126.1 mrtvih na miliju stanovnika, na 20. smo mjestu ljestvice zemalja EU. U zadnjem tjednu imali smo ukupno 540 hospitaliziranih, od kojih 72 posto nije cijepljeno nijednom dozom. U zadnjih 7 dana preminule 84 osobe, od kojih 77.4 posto nije primilo nijednu dozu cjepiva. U istom periodu imali 8546 novih slučajeva, od kojih 78.8 posto nije cijepljeno nijednom dozom”, rekao je Capak.

“Što se tiče epidemiološke situacije povećan je broj inficiranih na istoku Europe i većem broju pacijenata na intenzivnoj skrbi. Uglavnom su necijepljeni, rekla je Alemka Markotić.

“Oko 99.6 posto u EU je delta varijanta, što praktično znači da drugih varijanti gotovo da i nema. Ono što je ECDC jako naglasio je da se treba biti vrlo oprezan s naglim relaksiranjem mjera. Naime prosjek cijepljenja u EU je 72.9 posto za odrasle, ali upozoravaju da je tu veliki bazen djece i da još jedan dosta veliki broj djece do 12 godina nije moguće cijepiti, tako da bi se trebalo sve skupa pratiti na postotak ukupnog stanovništva koji je cijepljen. Neke projekcije ECDC-a je da bi trebalo biti minimalno 75 posto ukupne populacije u EU da bi mogli držati širenje virusa pod kontrolom i zato jako upozoravaju da u zemljama koje su naglo popustile sve mjere širi broj inficiranih da tu treba biti oprezan i rečeno je onako u rukavicama da takve odluke možda i nisu epidemiološki opravdane”, naglasila je.

Poručila je kako je Italija  naučila lekciju iz prvog vala te da su cijepili više od 80 posto odrasle populacije.

“Slično ide i Cipar, oni idu dalje i prema dječjoj populaciji i školama, spremaju kampanju prema djelatnicima škole, roditeljima i djeci, pokušavaju podići svijest o potrebi za cijepljenje”, objasnila je Markotić, dodavši da je irska naučila lekciju iz drugog vala te da su potpuno cijepili 74 posto stanovništva i imaju mirnu situaciju. “Mađari su odlučili, kad EMA da preporuku, cijepiti cijelu populaciju trećom dozom, naravno kad prođe 6 mjeseci od druge doze”, rekla je.

Kako je istakla EMA će vjerojatno donijeti odluku o trećoj dozi u ponedjeljak, a odluku će objaviti u utorak, dodavši da bi odluka mogla biti slična onoj američke FDA, gdje će preporuka biti da se cijepe imunokompromitirane osobe i stariji od 65, socijalni i zdravstvenici radnici i oni u ugroženim sredinama.

Markotić se osvrnula ina slučaj smrti Slovenke nakon cijepljenja J&J rekavši:”Oni taj slučaj ispituju s EMA-om. Ta osoba je imala prethodnu zdravstvenu situaciju koja je mogla dovesti do smrtnog ishoda. Slovenska komisija će zajedno s EMA-o na osnovu dokumentacije dati izviješće koje će reći je li se ta smrt dogodila zbog cijepljenja ili drugih okolnosti”.

Nakon toga govorilo se o covid potvrdama u zdravstvu i socijali: “Mjere koje se bilo kada uvode su tu da bi ostvarile neki cilj, a nama je cilj dobrobit pacijenata i svih u sustavu zdravstva i socijale. Brojke onih na respiratorima se samo povećava i procjene struke nisu bajne, prema tome ako tome dodamo i samo 53 posto cijepljenih odraslih građana, to sve nameće obavezu uvođenja covid-potvrda prvenstveno u bolnicama. Činit ćemo sve da bi spriječili ulazak virusa u sustave. Struka je preporučila, a praksa potvrdila da je cijepljenje najbolji način borbe protiv virusa. Zato 4. listopada krećemo s uvođenjem covid-potvrda u sustav”.

Vera Katalinić Janković naglasila je kako je sigurna da velik broj zdravstvenih djelatnika spremno očekuje ponedjeljak, jer ih je velik dio cijepljen i prebolio ovu bolest. “Bili smo i učinkoviti i fleksibilni, nije došlo do raspada sustava baš zato jer su kolege bile odgovorne prema pacijentima i radnim zadacima. Uvijek će biti onih koji će htjeti dokazati da se ne mogu cijepiti, zato će se oni morati testirati. Bude li i s tim problema, onda će se to rješavati s ravnateljima”, poručila je.

Nakon toga ministar Aladrović je rekao: “Cilj je očuvati zdravlje zaposlenika i korisnika usluga socijalne skrbi. Sve upute su dostavljene svim poslodavcima u socijalnoj skrbi, od CZSS-ova do raznih pružatelja usluga. Sustav će ponedjeljak dočekati spreman. Ne očekujemo da će ovo izazvati negativne efekte. Što se tiče onih koji imaju medicinsko osoblje, tamo će testiranje biti moguće na tim lokacijama. U CZZS-ove, gdje se ne može testirati, će se morati doći s covid-potvrdama”.

Nakon toga je Božinov progovorio i produljenju covid potvrda: “Produljeno je trajanje covid-potvrda na 365 dana, tako da građani neće morati ponovo tražiti covid-potvrde. Unutar digitalnog novčanika u aplikaciji CovidGO automatski je produljeno trajanje potvrda”.

“Od momenta kad smo objavili preporuke, svi oni koji su u samoizolaciji, njima ona traje 10 dana, uključujući i školsku djecu”, poručio je Capak.

Na upit kako je u praksi funkcionirati provjera covid potvrda u bolnicama Markotić rekla da ne očekuje veče probleme: “Moram reći da sam ponosna na svoje djelatnike na sve što napravili u ovoj pandemiji, od početka su bili na prvoj crti i davali svoj maksimum, to su pokazali i stavom prema cijepljenju. Od zdravstvenih djelatnika samo je jedan liječnik necijepljen, to ćemo rješavati kroz procedure. Ima i 9 osoba među sestrama i tehničarima koji nisu cijepljeni, vjerujem da ćemo razgovora riješiti i njihove strahove i dileme. Ima još jedan dio njih koji su sad u postupku cijepljenja tako da ne očekujemo da neće biti potrebe za testiranjem ili bilo kakvim problemima”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari