PRATITE UŽIVO

UŽIVO Predstavljene zamjenske kuće za stradalnike od potresa na Banovini; Kakav dojam ostavljaju na vas?

RTL

Plan predstavljaju ministri Medved i Horvat, potpredsjednik Vlade Milošević i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Hanžek

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavljaju plan izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća i višestambenih zgrada na području na kojem je proglašena katastrofa.

Ministar Medved je na početku konferencije kazao kako je nakon velikih potresa bilo još više od tisuću naknadnih podrhtavanja koja su dodatno oštetila već stradale objekte.

Kazao je kako su uklonili 448 uništenih objekata. Riječ je o 291 obiteljskoj kući, a ostalo su sakralni, poslovni, gospodarski i drugi objekti.

Medved je pozvao građane koji žive u objektima koji nisu adekvatni za boravak u zimsko vrijeme da se jave kako bi im mogli osigurati drugi smještaj tijekom zimskih mjeseci.

Ministar Horvat govorio je o predstavljanju tradicionalne obiteljske kuće i modela višestambene zgrade, tipskih rješenja za koja neće biti potrebne ishoditi lokacijsku, građevinsku i uporabnu dozvolu već će oni koji će se odlučiti na takav objekt temeljem izdanog rješenja dobiti pravo upisa u vlasničku knjigu i ucrta u katastar temeljem izvedenih radova i izvješća nadzornog inženjera.

Kazao je da su zadnje izmjene Zakona o obnovi pojednostavile proces izdavanja odluka jer su odlučili ne uređivati ključne neuređene detalje koje su ih dočekali prilikom konstruiranja zakona.

“Generiran je i pravilnik oko postupaka nabave roba i radova kojim smo drastično povećali pragove, uveli europske pragove u sustav jednostavne javne nabave, ali isto tako drastično smanjili rokove u samom tijeku i provedbi same nabave. Ono što je bitno i što stoji negdje kao prioritet, u antikorupcijskim mjerama zaštite smo stvorili obvezu da svi postupci javne nabave koji će biti veći od 20 tisuća kuna moraju biti transparentno objavljeni”, kazao je Horvat.

Kazao je i da se program mjera tri puta korigirao, te da će zadnji biti donesen u petak na sjednici Vlade.

“Od 29. listopada građani su oslobođeni obveze sufinanciranja troškova konstrukcijske obnove. Ne utvrđujemo imovinsko-pravne odnose, time smo generirali donošenje odluka, ubrzani su postupci javne nabave, uveli smo predfinanciranje i nekonstrukcijske i konstrukcijske obnove, uređen je model obnove zgrada koje su nepostojeće, odnosno koje su građene bez ikakvog akta ili prava građenja, propisuju se uvjeti gradnje stambeno poslovnih i višestambenih zgrada na područjima na kojima je proglašena katastrofa. U slučaju uklanjanja i gradnje zamjenske kuće, Ministarstvo nalaže Središnjem državnom uredu da nakon uklanjanja gradi zamjensku obiteljsku kuću sukladno ugovoru”, kazao je Horvat.

Horvat je kazao da će se iz kataloga svakom građaninu koji na to ima pravo, ponuditi jedan tip kuće te potpisati ugovor o gradnji zamjenske kuće.

Ministar je kazao da nakon što se odlukom naloži Središnjem državnom uredu da ukloni objekt, za koji ovlašteni inženjer potvrđuje elaborat da je za rušenje, u odluci se generira i pravo na zamjensku obiteljsku kuću.

“Ako se donese odluka o rušenju višestambene zgrade građani će dobiti privremeni zamjenski smještaj. Zgrade koje se grade kao zamjenske ne daju se odmah u vlasništvo, ali se građanima daje da kasnije taj zamjenski stan dobiju kao vlasnici”, kazao je Hrovat.

Kazao je i da ako se vlasnici višestambene zgrade ili obiteljske kuće odluče na konstrukcijsku obnovu, žele i dogradnju ili izgradnju van postojećih gabarita, za to će morati ishoditi lokacijsku, građevinsku i uporabnu dozvolu.

Ministar je kazao i da ako se građani odluče na samostalni popravak imaju pravo na povrat do 25.000 kuna za kuće i do 16.000 kuna po stambenom objektu za stambene zgrade.

Tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Hanžek predstavio je modele kuća koje će se graditi na Banovini te kazao kako su kuće projektirane tako da budu otporne na potres te da su energetski učinkovite.

“Ako se krene u sustav samostalne obnove, tu su neke obveze koje ćemo kao RH znati kontrolirati i usmjeravati vlasnike na pravi put da dobiju sve standarde prilikom izgradnje objekta. Drugo pravo je pravo odabira između samostalne i organizirane obnove. To nisu samo prava, nego i mogućnosti i nešto što svakog čovjeka veseli, a to je mogućnost odabira”, kazao je Hanžek te dodao da su formirana dva modela kuća, tradicionalni i urbani.

“To smo učinili jer nam je poznata dinamika kraja, to je poštivanje obiteljske različitosti. U našim kućanstvima živi više generacija i na taj način smo dali stradalnicima, obizorm na broj članova kućanstva, izaberu kuće s manjim ili većim brojem spavaćih soba u istoj kvadraturi, da je prilagode zadatosti obitelj i kućanstva. Svaki stradalnici, obzirom na veličine kućanstva, pripada im veličina objekta po tlocrtnoj površini. 55 kvadrata 1 do 2 člana, 70 kvadrata za 3 do 4 člana, i više od pet članova 85 kvadrata”, kazao je Hanžek.

Kazao je kako su kuće spremne za uporabnu dozvolu koja se dobiva kroz završno mišljenje nadzornog ineženjera koji je osiguran kroz institucije RH.

“Prva kuća, nazvali smo je urbana, razvija se u tri tlocrtne površine, kao i tradicionalna”, kazao je Hanžek te pokazao kako će kue izgledati.

“Tradicionalna obiteljska kuća, tu smo pratili jednu tradicionalnu izgradnju i elemente klasične turopoljske korablje”, kazao je Hanžek.

“Danas se pokreće prvi postupak javne nabave po novom pravilniku, jednostavna nabava koju procjenjujemo da će po nabavi trajati pet tjedan. Dva tjedna je raspis nabave, tjedan dana je odluka, osam dana je pravo na žalbu. Nakon toga slijedi potpis ugovora s odabranim budućim izvoditeljem. Zašto smo ponudili 6 tehnoloških rješenja?  Od obnove nakon Domovinskog rata tehnologija je napredovala, imamo danas već puno ponuditelja, proizvođača koji plasiraju proizvode na vanjska tržišta. Nudimo svima šansu da nude”, kazao je.

Hanžek je kazao i da će sve kuće imati istovjetne armirano-betonske temelje, te da će se provjeriti svi tereni obzirom na klizišta i likvefakcije.

“Prije potpisa ugovora svaki vlasnik će birati između dva modela i šest tehnoloških rješenja. Tehnološka rješenja će biti vidljiva samo u konstrukciji”, kazao je.

Hanžek je komentirao i gradnju višestambenih zgrada.

“S afteršokovima krajem kolovoza došlo je do dodatnih oštećenja zgrada na Banovini”, kazao je.

“Postigli smo prvi put u Hrvatskoj tipski modularni projekt pa će se zgrade graditi po istom principu kao što se rade obiteljske kuće. Ta zgrada se može implementirati i na prostoru katastrofe, ali i na cijelom prostoru RH”, objasnio je Hanžek.

Zgrade će također imati armirano-betonsku konstrukciju, kazao je. Kazao je kako imaju pripremljene projekte za 40 zgrada.  Hanžek je kazao da je očekivani početak gradnje zgrada kraj ožujka 2022.

Po pitanju stanova, za 1 člana kućanstva predviđeno je 35 kvadrata, za 2 člana 45 kvadrata, za 3 člana 55 kvadrata, za 4 člana 65 kvadrata, a za 5 članova 75 kvadrata.

Hanžek je kazao kako su stanovi također visoko energetski učinkoviti.

Govoreći o planu realizacije gradnje obiteljskih kuća, Hanžek je kazao da će se kuće graditi u četiri faze. Prva faza kreće danas s postupkom javne nabave za 30 urbanih kuća. Druga faza kreće 15.12. i radi se o 30 tradicionalnih kuća. Treća faza kreće 22.12. s još 30 urbanih kuća dok četvrta faza kreće 29.12. s još 75 tradicionalnih kuća koje će biti drvene montažne kuće.

Kazao je i da je peta faza početak izgradnje višestambenih zgrada te da je definiran idejni projekt za koji je provedena klasična velika javna nabava koja je trajala 3 mjeseca.

Na pitanje garantiraju li ljudima da za 5 tjedana počinje obnova, Hanžek je kazao da danas rapisuju javnu nabavu za gradnju 30 obiteljskih kuća te da će povećavati broj kuća.

Ministar Horvat je kazao da se obnova nije čekala godinu dana, nego da se ona pripremala.

“Izvedena je potpuna priprema da bismo u nekoliko idućih godina dali priliku i mogućnost prvenstveno hrvatskim poduzećima da na Banovini izgrade 4000 zamjenskih objekata. Za sve projekte izdana je potvrda”, kazao je.

Horvat je kazao da je teško reći kada će kompletna obnova biti gotova.

“Prioritete gradnje će definirati Središnji državni ured s jedinicama lokalne i područne samouprave. Oni koji će biti najpotrebitiji će prvi dobiti zamjenske objekte”, kazao je Horvat.

Hanžek je kazao kako će se u zamjenske stambene zgrade u Petrinji smjestiti ljudi koji žive u kontejnerskim naseljima.

“Što se tiče obiteljskih kuća, surađujemo s jedinicama lokalne samouprave. One određuju prioritete, a mi kao država pomažemo da bi se posao dovršio”, kazao je Hanžek, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari