RASTE ZANIMANJE ZA IMUNIZACIJOM

Video | Od idućeg tjedna 48.000 doza Pfizerovog cjepiva bit će spremno za djecu

Photo: Goran Kovacic/PI. XSELL

Veći broj oboljele i hospitalizirane djece, pa čak i smrti djece, pripisuju delta soju. U Klinici dr. Fran Mihaljević leži četvero djece, najmlađa je beba od samo dva tjedna

Bočice Pfizerova cjepiva s narančastim čepovima u Hrvatsku stižu idućeg ponedjeljka, a nekoliko dana poslije trebalo bi početi i cijepljenje djece od pet do 11 godina.

“U okviru punkta bit će izdvojeni prostori za djecu zbog pripreme i kako ne bi došlo do miješanja s ostalim cjepivima i do zabune. Djeca će se moći cijepiti i u ordinacijama izabranih liječnika”, rekla je Nataša Dragaš Zubalj, voditeljica Odjela školske i sveučilišne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Vijesti.

Više u video prilogu RTL-a:

Do sada je u Hrvatskoj prvu dozu cjepiva primilo 6051 dijete u dobi od 12 do 14 godina, što je 4,98%. U dobi od 15 do 19 godina prvom dozom cijepljeno ih se 27,3%, odnosno njih više od 54.000.

Razgovarali smo s Vedranom Ile iz Zagreba koji se odlučio cijepiti:
“Imam 16 godina i odlučio sam se cijepiti kako bih imao više mjesta na koja mogu ići, da lakše mogu ići vani”. Jelena Nežić Ile dodala je je: “Ne želimo ograničiti dijete u normalnom i daljnjem školovanju, želimo da može ići na razmjene i na natjecanja. Neka uživa u svom životu”.

Paula Turk iz Zagreba iznijela je svoje razloge za cijepljenje: “Počinju na faksu uvoditi COVID potvrde i onda(su opcije op.a) ili testiranje ili cjepivo, a već sam prije razmišljala o cjepivu”.

Liječnici se nadaju da će zanimanje za cijepljenjem djece rasti. Sanja Prlić, voditeljica smjene cijepljenja na Zagrebačkom velesajmu rekla nam je: “Dolaze nam češće srednjoškolci, završni razredi zbog povećanog druženja, nastave, planiranje maturalnih putovanja. Dolaze djeca ugostiteljskih i zdravstvenih škola koja imaju kontakte na praksi ili na terenu”.

Iako rjeđe nego odrasli, i djeca mogu razviti teži oblik COVID-a. Naročito je važno cijepiti one koji imaju i druge bolesti.

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iznijela je koliko je do sad djece ležalo u bolnicama: “Do sada smo imali zabilježeno 1100 hospitalizacija djece. U bolnici mogu razviti težu kliničku sliku. Imamo i pojedinačne smrtne ishode, a to su bile osobe s komorbiditetima”.

U Klinici za infektivne bolesti od COVID-a trenutačno se liječi četvero djece,
najmlađe ima samo 2 tjedna. Klinička slika kod svih blaga je.

Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević rekao nam je: “Iako je broj oboljele djece u ovom četvrtom valu značajno veći nego u prethodna tri, najveći dio njih se može zbrinuti u ambulantnim uvjetima, a mali broj onih, prvenstveno s komorbiditetim i najmlađi, zahtijevaju bolničko liječenje”.

O novom soju virusa ne zna se mnogo, pa ni to kako će utjecati na širenje zaraze među djecom. Zato Ivana Pavić Šimetin kaže: “Spuštanje u nižu životnu dob i obolijevanja i hospitalizacija prepisujemo sad već i delta soju, a isto je moguće da će to vrijediti za omikron koji će se u Hrvatskoj proširiti baš kao što se proširila i delta”.

Idući tjedan 48 tisuća doza bit će na raspolaganju za cijepljenje najmlađih, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari