AGRESIJA NA UKRAJINU

UŽIVO Ruske zračne snage ušle u Harkiv, uništile zgradu policije. Rusi tvrde da su zauzeli Herson, najveći grad do sada

Danas bi se trebali održati novi pregovori između Rusije i Ukrajine

Sedmi je dan ruske invazije na Ukrajinu. Ruske trupe sve više prodiru u Ukrajinu, a veliki ruski konvoj približava se i glavnom ukrajinskom gradu Kijevu.

Rusi su jučer raketirali glavni trg u Harkivu, pritom je poginulo 10 ljudi, a raketiran je i toranj televizijskog odašiljača u Kijevu te je ubijeno 5 ljudi.

Ukrajinske vlasti na čelu sa predsjednikom Volodimirom Zelenskijm, suglasne su u stavu da je Rusija napadom na Harkiv počinila ratni zločni.

Danas bi se trebali održati novi pregovori između Rusije i Ukrajine.

Zelenski: Do sada je poginulo 6,000 ruskih vojnika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je novi video na svom Facebook profilu, u kojem je poručio da je 6.000 ruskih vojnika poginulo u prvih šest dana invazije. Rusija se o tome još nije oglasila.

Rusi raketirali policiju i sveučilište u Harkivu

Ukrajinske vlasti kažu da je ruski raketni napad jutros oko 8.10 sati pogodio zgradu policije i sveučilište u Harkivu.

Državna služba za hitne slučajeve prenijela je seriju fotografija na kojima se vide vatrogasci i spasilačke ekipe kako se bore s vatrom na vrhu velike zgrade

Raketni je urad navodno pogodio i zgradu Službe državne sigurnosti.

Rusija tvrdi da su zauzeli Herson

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su Ruske trupe zauzele grad Kherson na jugu Ukrajine.

Ako je to istina, Rusija je zauzela do sada najveći grad u Ukrajini.

Ove su noći ruski vojnici viđeni na ulicama grada, A gradonačelnik Hersona rekao je da su željeznička postaja i luka u Hersonu po opsadom.

Ukrajina: Rusi ispalili 113 krstarećih projektila

“Od početka ruske invazije Rusija je prema Ukrajini lansirala 113 krstarećih projektila, uključujući Iskander. Granatiranje ukrajinskih gradova i gađanje civila moraju osuditi svi članovi međunarodne zajednice”, objavio je Centar za strategijsko komunicanje i informiranje ukrajinske vlade na Twitteru.

Ruske zračne snage ušle u Harkiv

Ruske zračno-desantne postrojbe sletjele su u Harkiv u noći s utorka na srijedu, priopćila je ukrajinska vojska, navodeći da se u tom gradu na istoku Ukrajine vode stalne borbe.

“Ruske zračno-desantne trupe sletjele su u Harkiv i napale lokalnu bolnicu”, navodi se u priopćenju ukrajinske vojske na Telegramu. “U toku je borba između osvajača i Ukrajinaca”, dodaje se u priopćenju.

Harkiv, grad sa 1,4 milijuna stanovnika koji se nalazi blizu granice s Rusijom, u utorak je u više navrata bio bombardiran pri čemu je poginulo najmanje deset osoba, a više od 20 ih je bilo ozlijeđeno.

Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24. veljače, a u utorak su se ruski napadi intenzivirali.

Biden o ruskoj invaziji na Ukrajinu i Putinu

Američki predsjednik Joe Biden je u utorak u svom prvom obraćanju o stanju nacije osudio ruskog predsjednika Vladimir Putina i rusku invaziju na Ukrajinu te najavio ekonomske mjere za borbu protiv inflacije.

Za rusku invaziju na Ukrajinu je rekao da nije bila ničim izazvana, a ruskog je predsjednika nazvao “!diktatorom” kazavši da nije očekivao odgovor Zapada.

“Putinov rat je bio s predumišljajem i ničim izazvan. Odbio je napore u diplomaciji. Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. I mislio je da bi nas mogao podijeliti ovdje kod kuće”, reći će Biden. “Putin je pogriješio. Bili smo spremni.”

“Putin je sada izoliraniji nego ikad od ostatka svijeta jer su u borbi protiv autokracije demokracije na spoju”, kazao je Biden, najavljujući zabranu zračnog prostora Sjedinjenih Država ruskim zrakoplovima, kao što su to učinile i Europska unija i Kanada.

“Najavljujem da ćemo se pridružiti našim saveznicima u zatvaranju američkog zračnog prostora za sve ruske letove, dodatno izolirajući Rusiju i dodajući dodatni pritisak na njihovo gospodarstvo”, rekao je Biden, zaprijetivši i ruskim oligarsima da će im oduzeti “jahte, luksuzne stanove i avione”.

Lukašenko naredio raspoređivanje dodatnih snaga na jugu zemlje

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je u utorak objavio da je naredio raspoređivanje dodatnih snaga na jugu zemlje, uz granicu s Ukrajinom.

Helikopteri i vojni zrakoplovi  raspoređeni u Gomelu, Baranovitchiju i Lounintsu jamče trenutačno sigurnost te granice između dviju bivših sovjetskih republika, kazao je Lukašenko na sastanku bjeloruskog vijeća sigurnosti, prenosi agencija Belta.

Rekao je da se radi o raspoređivanju “pet taktičkih skupina bataljona za zaštitu tog južnog smjera”  koje obuhvaćaju stotinjak vojnika opremljenih oklopljenim vozilima i artiljerijskim oružjem.

Lukašenko, koji je saveznik Moskve, ipak je istaknuo kako njegova zemlja neće sudjelovati u napadu na Ukrajinu. “To  nije naš zadatak”, naglasio je.

Također je zagovornik raspoređivanja dodatnih snaga na granici s Poljskom, na zapadu, kako bi zaštitio Bjelorusiju od eventualnog napada NATO snaga.

“Ne smijemo ni u kojem slučaju dopustiti invaziju snaga NATO-a na bjeloruski teritorij, ni njihovu najmanju operaciju na našem teritoriju”, dodao je bjeloruski predsjednik.

Pritom je rekao da je od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražio dodatnu isporuku ruskih protuzračnih sustava S-400, koji su već raspoređeni u regiji Gomel (jug), kako bi ih rasporedio uz zapadnu granicu.

S druge strane predvodnica bjeloruske oporbe, koja živi u izbjeglištvu u Litvi, Svetlana Tihanovskaja,  najavila je pokretanje “proturatne mobilizacije” u Bjelorusiji.

“Mora se prestati gledati Bjeloruse kao agresore”, rekla je, pozivajući bjeloruske vojnike da ili “da odbiju sudjelovati u ratu ili da prijeđu na ukrajinsku stranu”.

Prema službenom Minsku, u ruskoj invaziji na Ukrajinu ne sudjeluje ni jedan bjeloruski vojnik, dok službeni Kijev tvrdi da ruske snage koriste bjeloruski teritorij za svoje napade na Ukrajinu.

Četiri osobe poginule u raketiranju grada Žitomira

Četiri su osobe poginule u utorak kada su ruske rakete pogodile kuće u ukrajinskom gradu Žitomiru iako je meta bila susjedna zračna luka,  izjavio je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščhenko.

Prema njegovim riječima, stambena zgrada blizu baze 95. zračne brigade u Žitomiru, 120 km  zapadno do Kijeva, zapalila se.

“Za sada, četiri su osobe poginule. Uključujući dijete”, rekao je.

Moskva je upozorila stanovnike glavnog ukrajinskog grada Kijeva u utorak da napuste svoje domove i raketirala drugi ukrajinski grad Harkiv.

Ukrajinski ministar zdravstva Viktor Lijaško je napisao na svom Facebook profilu da su ruske snage ubile  pedijatrijsku anesteziologicu kada je pogođen njezin automobil dok je vozila svog ranjenog nećaka u bolnicu iz sela Kuhari, u kijevskoj regiji.

Ukrajinsko ministarstvo obrane je objavilo da je ukupno 16 visoko preciznih navođenih raketa ispaljeno u ponedjeljak između 19.07 i 19.51 sati na rezidencijalne dijelove Harkiva.

Ukrajina: Rusi ispalili krstareći projektil na Žitomir

Ruske snage ispalile su krstareću raketu na stambenu zgradu u blizini bolnice Pavlusenko u Žitomiru.

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Anton Heraščenko rekao je da je projektil bio usmjeren na bazu 95. brigade Žitomir.

“Četiri osobe su poginule u Žitomiru uključujući i dijete”, rekao je Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova na svom Telegram kanalu.

Rekao je da su zapaljene stambene zgrade u blizini baze 95. zračno-desantne brigade u Žitomiru. Tvrdi da je napad potekao iz Bjelorusije.

Ukrajinske zračne snage uništile velik ruski konvoj?

Kyiv Independent javlja su ukrajinske zračne snage zajedno s postrojbama vojske i teritorijalne obrane, uništile su veliki ruski vojni konvoj u blizini grada Baštanka u ukrajinskoj južnoj Nikolajevičkoj oblasti. Službene informacija za to još nema, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari