10. SAZIV SABORA

UŽIVO SDP izveo manevar: Miroslav Škoro izabran za potpredsjednika Sabora, dio SDP-ovaca odbio glasati, Peović protiv!

Pixsell

Sjednicu novog saziva Sabora pratite uživo na našem portalu

Po svemu poseban – prvi put u povijesti uz posebne epidemiološke mjere i bez nazočnosti predsjednika Republike održava se konstituirajuća sjednica 10. saziva Hrvatskog sabora. Po drugi put, za predsjednika je izabran HDZ-ov Gordan Jandroković.

Na konstituirajućoj sjednici bio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković te malobrojni uglednici. Sabor danas bira i svoje potpredsjednike te ljude u četiri ključna odbora: za Ustav, za zakonodavstvo, za prostorno uređenje te za izbor i imenovanja.

12:30 Nakon pauze Tomislav Tomašević je tvrdio da se oporba usuglasila oko Glavaševića. Hrvoje Zekanović je tvrdio da to nije u skladu s dogovorom.

Arsen Bauk (SDP) je objasnio: “Dogovorili smo raspodjelu čelnih mjesta. Dogovorili smo da mjesto ima Možemo! Ono što Zekanović spominje je da ćemo za ostale odbore definirati novi raspored nakon ove sjednice za idući petak. A kolega Glavašević stoji.”

12:10 Biraju se članovi Odbora za Ustav, Odbora za zakonodavstvo, Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo te Odbora za europske poslove. Stanke su tražili Most i Hrvatski suverenisti. Naime, nakon što je Tomsilav Tomašević (Možemo!) predložio u ime oporbe Bojana Glavaševića za potpredsjednika Odbora za europske poslove i rekao da je to dogovoreno među oporbom, javili su se Hrvatski suverenisti sa svojim protuprijedlogom i predložili Željka Sačića. Most je isto zatražio stanku kao i Domovinski pokret. Oporba se očito – nije dogovorila.  Pauza je 15 minuta.

12:00 Škoro je izabran ipak za potpresjednika Sabora, ali je glasalo samo 110 zastupnika, bez SDP-ovaca. Dva glasa bila su suzdržana i jednan protiv. Tijekom glasanja dio SDP-ovaca se nije uključio, dok je Katarina Peović glasala protiv.

11:47 Biraju se potpredsjednici Sabora.

Željko Reiner (HDZ) – 136 glasova ZA, jedan suzdržan

Ante Sanader (HDZ) – 134 glasova ZA, jedan suzdržan

Furio Radin (nacionalne manjine) – 135 glasova ZA

Rajko Ostojić (SDP) – 143 glasova ZA

Suzdržana kod izbora dvaju HDZ-ovih potpredsjednika bila je Katarina Peović iz Radničke fronte.

Klub SDP-a zatražio je stanku kako bi se konzultirali o daljnjem nastavku sjednice. Sljedeći kandidat za glasovanje trebao je biti Miroslav Škoro.

Pauza je 10 minuta.

11:30 Zastupnici su poimence položili prisegu i to riječima: “Prisežem”.

Arsen Bauk predložio je, s obzirom da je kako je kazao riječ o svečanom trenutku, predložio da se zastupnicima koji su izdvojeni omogući da uđu u klupe. No, Jadnroković je to odbio zbog epidemioloških razloga.

“Morali bi imati puno kretanja koje nije sigurno epidemiološki”, poručio je Jandroković.

11:05 Sjednica je nastvljena. Predsjednik MIP-a Robert Jankovics podnosi izvješće o provedenim izborima. Čita se svi zastupnici koji su izabrani u Sabor. Stigao je i Davor Bernardić koji je propustio konstituiranje Sabora.

Izvješće je prihvaćeno jednoglasno.

10:30 Nakon izbora Mandatno-imunitetnog povjerenstva određena je pauza od pola sata te je nastavak sjednice u 11 sati.

Povjerenstvo je odmah potom otišlo na sjednicu nakon koje će Saboru podnijeti izvješće o provedenim izborima, odnosno izabranim zastupnicima, te onima čije su dužnosti nespojive sa zastupničkom pa će u Sabor njihove zamjene.

10:18 Gordan Jandroković izabran je za predsjednika Sabora sa 143 glasa od 150. Jedan je zastupnik bio suzdržan, a šest nije glasalo. Obraća se zastupnicima.

“Dužnost predsjednika Sabora za mene je velika čast. To je priznanje za sva postignuća ostvarena u protekle četiri godine. Zalagat ću se za promicanje najviših vrednota ustavnog poretka, zalagat ću se za snaženje i jačanje instituicija, nastojat ću biti objektivan i pažljivo vas slušati. Današnji trenutak od nas zahtjeva razboritost i smirenost”, poručio je Jandroković.

Čestitao je predsjedniku Vlade na 22 milijarde kuna koje je dobio u Bruxsellesu.

“Dio odgovornosti moraju preuzeti pobjednici, ali i oni koji to nisu. Ne očekuje se politička solidarnost već stvaralačka i pozitivna kritika. Jer samo kritičkim i pozitivnim intelektualnim stvaralaštvom, svi zajedno možemo pridonijeti općem boljitku društva u kojem živimo i djelujemo”, rekao je citirajući Tuđmanove riječi sa konstituirajuće sjednice 1. saziva Hrvatskog sabora.

Rasprave moraju biti oštre ali se moraju zasnivati na toleranciji, dodao je. “Mi nismo neprijatelji, razlikujemo se u idejama ali vjerujem da svi želimo boljitak države”, kazao je Jandroković.

10:05 Gordan Jandroković, predsjedavajući, pozdravio je prisutne. Prisutno je 150 zastupnika. Branko Bačić iz HDZ-a obrazlaže zašto Jandroković treba  postati predsjednik Sabora.

“Uvjeren sam da će dužnost obnašati častno i odgovorno, baš kao i u 9. mandatu. Ovaj saziv Sabora suočava se s povijesnom odgovornošću te to svatko od zastupnika treba imati na umu u svom svakodnevnom radu. Izbori su potvrdili da građani žele političku zrelost, odgovornost i sigurnost, da žele narodne zastupnike koji će se rukovoditi interesom države i glasom naroda, koji će u demokratskoj raspravi voditi računa da uvijek pobijedi demokratski interes i najbolji argument”, rekao je Bačić.

9:50 Desetak minuta prije 10 sati u Sabor je stigao i premijer Andrej Plenković. Prilikom prelaska na drugu stranu Markovog trga kazao je da nitko od ministara osim Ivana Malenice nije bolestan. Sastao se s predstavnicima manjina.

Kazao je kako je jako zadovoljan događajima proteklih dana i odmoren te kako ga zapravo najveći posao čeka sutra kada bi trebala biti izabrana nova Vlada.”Uobičajeno to traje nekoliko sati, nije to nešto što treba izazivati neke prijepore. Mi ćemo predstaviti naš program. Pretvorili smo naš program Sigurna Hrvatska u nešto kraći program Vlade”, rekao je Plenković.

“Nije ništa visilo”, kazao je Plenković o saborskoj većini i dolasku Hrebaka u Sabor.

9:30 Milorad Pupovac kazao da je u vladi održan uoabičajen sastanak s predstavnicima nacionalnih manjina. Potvrdio je da će biti na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Novinari su ga upitali što misli o potpredsjedniku Odbora, Zlatku Hasanbegoviću. “Mislite na korifeja s čudnom kapom?”, upitao je Pupovac.

9:15 Zastupnici su počeli stizati u Sabor. Na ulazu dobivaju maske i moraju dezinficirati ruke. Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta stigao je u pratnji sestre Vesne Vučemilović. Vrlo emotivan bio je umirovljeni general Željko Sačić koji je zahvalio građanima ispred Sabora što su ga izabrali.

Zbog zaštite od koronavirusa organiziran je, među ostalim mjerama, poseban raspored sjedenja –  89 zastupnika sjedi na svojim mjestima, 54 na galeriji, a osam u prostoriji do tako da imaju pogled na predsjednički stol i govor.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari