RAT U UKRAJINI

UŽIVO U Mariupolju umrli trudnica i beba čija je slika obišla svijet

Twitter/AP

Invazija Rusije na Ukrajinu ušla je u 19. dan

Sjedinjene Države i njihovi saveznici u istočnoj Europi gnjevni su zbog sve snažnijih napada Rusije na Ukrajinu u nedjelju, osobito nakon što je u raketnom napadu nedaleko od poljske granice poginulo više desetaka ljudi.

Ukrajinska strana je priopćila da je u napadu na vojni poligon u Javorivu, blizu grada Lavova, poginulo najmanje 35 ljudi, a ozlijeđeno ih je 134.

Rusija je u nedjelju objavila da je napala poligon za vojnu obuku Javoriv u zapadnoj Ukrajini i ubila “oko 180 stranih plaćenika” te uništila veliku količinu oružja koje su isporučile strane zemlje.

U subotu je, jednim od humanitarnih koridora uspostavljenim za evakuaciju civila iz posebno ugroženih mjesta oko Kijeva, na sigurno dovedeno oko 20.000 ljudi, no pokušaji da se civili izvuku iz južnoga lučkog grada Mariupolja više su puta propali, a ondje je sve strašnija i humanitarna kriza. Crveni križ upozorava obje strane da će povijest na Mariupolj danas gledati s užasom.

Krim je od sada povezan s Donbasom

Zamjenik guvernera Krima koji je Rusija anektirala 2014., rekao je da je poluotok sada povezan kopnenim koridorom s područjima separatističke regije Donbas u istočnoj Ukrajini, prenosi ruska novinska agencija RIA u ponedjeljak.

RIA citira Georgija Muradova koji je rekao da su ruske snage zauzele cestu od Krima do Mariupolja.

Ukrajinska strana nije potvrdila ove navode.

To bi moglo pomoći dopremi humanitarne pomoći za narod Donbasa, ustvrdio je Muradov, kako prenosi RIA.

Istodobno, službeni Kijev kaže da su ruske postrojbe blokirale konvoj s humanitarnom pomoći za opkoljenu luku Mariupolj koja danima krvavi pod ruskim napadima, svi pokušaji evakuacije stanovnika do sada su propali, a do grada ne uspijeva stići ni konvoj humanitarne pomoći.

Najmanje dvije žrtve, troje ranjenih u granatiranju zgrade u Kijevu

Najmanje dvije osobe poginule su, a 12 je ranjenih u granatiranju stambene zgrade u Kijevu u ponedjeljak ujutro, a ruske snage granatirale su i tvornicu zrakoplova Antonov, objavile su ukrajinske vlasti i najavile da se očekuje novi krug rusko-ukrajinskih pregovora.

Na Telegramu hitne ukrajinske službe objavile su da je pogođena osmerokatnica u četvrti Obolon na sjeveru Kijeva, vjerojatno “topnikom vatrom” te je izazva požar koji su vatrogasci ugasili, prenosi agencija France presse.

Nešto ranije savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko rekao je dvoje ljudi je poginulo a troje hospitalizirano kada je u ponedjeljak ujutro granata pala na stambenu zgradu u glavnome gradu Ukrajine.

Kijevska gradska uprava objavila je i da su ruske snage granatirale tvornicu zrakoplova Antonov, javlja Reuters.

Novi krug pregovora između Rusije i Ukrajine održat će se u ponedjeljka putem video veze i počet će u 10.30 po lokalnom vremenu (8.30 GMT), najavio je Geraščenko.

Preminuli trudnica i beba u Mariupolju

Trudnica i njeno dijete preminuli su nakon što je Rusija napala bolnicu u Mariupolju u kojoj je trebala roditi, javlja AP.  Fotografije gdje ženu nekoliko djelatnika hitnih službi nosi na nosilima u bolnicu u ruševinama grada obišle su svijet, a u međuvremenu je prebačena u drugu bolnicu. Liječnici su inducirati porod kako bi ju probali spasiti, no dijete i žena su ipak preminuli.

Stambena zgrada u Kijevu na meti ruskih snaga

Stambena zgrada od devet katova u Kijevu noćas je bila jednom od meta ruskih napada, tvrdi Kyiv Independent.

Pogođene stambene zgrade u Mariupolju

Čečenski čelnik Kadirov kaže da je u Ukrajini

Čelnik ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov, saveznik predsjednika Vladimira Putina, rekao je u ponedjeljak da je u Ukrajini s ruskim vojnicima koji vode ofenzivu u toj zemlji.

Kadirov, kojeg su međunarodne nevladine organizacije osudile zbog teških povreda humanitarnog prava u njegovoj kavkaskoj republici, objavio je na Telegramu video u kojemu je prikazan u maskirnoj odori dok proučava vojne planove s vojnicima.

Poslije je u poruci objavio da je video nastao u Hostomelju, aerodromu blizu Kijeva, ukrajinskog glavnog grada, koji su ruske snage zauzele u prvim danima ofenzive.

Informacija se nije mogla provjeriti kod neovisnog izvora.

“Neki dan smo bili na 20 km od vas, kijevskih nacista, a sad smo još bliže”, napisao je Kadirov, pozivajući ukrajinske snage da se predaju “ili će biti gotove”.

“Pokazat ćemo vam u stvarnosti da ruska praksa bolje uči ratovanju od stranih teorija i naputaka vojnih savjetnika”, dodao je.

Ramzan Kadirov koji željeznom rukom vlada Čečenijom, odan je Kremlju i raspolaže paravojnom milicijom “kadirovcima” kojima zapovijeda.

Na početku ruske ofenzive društvenim mrežama su kružile fotografije na kojima se vidi trg u Groznom, čečenskome glavnom gradu, koji se crni od vojnika koji su tvrdili da su na odlasku u Ukrajinu.

Snage pod kontrolom Kadirova optužuje se za brojne zločine u Čečeniji.

Zelenskij traži zabranu leta

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovo je u ponedjeljak pozvao NATO da uspostavi zonu zabrane letenja iznad njegove zemlje, upozorivši da bi u protivnom “ruske rakete” mogle padati po njegovim zemljama članicama.

“Ako ne zatvorite naše nebo, samo je pitanje vremena kada će ruske rakete početi padati na vaš teritorij, na teritorij NATO-a”, rekao je Zelenski u video snimci objavljenoj netom poslije ponoći.

Danilov: Rusija planira dovesti trupe u Odesu

Kako javlja Kyiv Independent, Oleksiy Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća obrane rekao je kako Rusija planira trupe dovesti u Odesu.

Rekao je kako su to planirali i prije nekoliko dana, no kako ih je u tome spriječilo loše vrijeme pa su se vratili u rusko okupirani Krim.

“Vratit će se, ali ukrajinski su vojnici spremni”, dodao je, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari