OBJASNIO PROCEDURU

VideoDržavni tajnik: ‘Šest je potencijalno sumnjivih jahti u hrvatskim lukama, vezuju se za Ruse’

Ilustracija (prikazano plovilo nije jedno od onih o kojima se govori u članku) Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Govori kako su sankcije Rusiji propisane odredbom iz 2014. godine i ona utvrđuje da se imovina zamrzava i ni za što se drugo ne koristi

O sankcijama Rusima bliskim Putionovu režimu u RTL-u Danas govorio je državni tajnik Ministarstva financija Stjepan Čuraj. Rekao je da je od ukupno 950 oligarha na listi pod sankcijama Europske unije, njih 680 je još 23. veljače detektirano kao oni koji imaju direktne ili indirektne veze s Hrvatskom.

O procijenjenoj vrijednosti njihove imovine, tvrdi, teško je govoriti, a po pitanju pokretnina kaže da je šest potencijalno sumnjivih jahti detektirano i postupak je u tijeku.

Više pogledajte u video prilogu RTL-a:

Govorio je i o slučaju jahte u Betini na otoku Murteru, a Čuraj kaže da ne zna konkretno je li u vlasništvu, ali osim Murtera, govori, tu su i druge luke. Objasnio je proceduru pa naveo da kada se utvrdi da je u vlasništvu, u posjedu ili pod kontrolom osobe stavljene na listu, onda se ista zamrzava pa izlati lučka kapetanija i zabranjuje se isplovljavanje. Pretpostavlja da će tako biti slučaj i u Betini.

Upitan oko zvučnih imena, govori da je najzvučniji Abramovič, a upitan je li na listi i tajkun Vekselberg koji posluje u Dubrovniku i čiju imovinu blokira SAD tvrdi da se našao na listi SAD-a, ali na ovoj od jučer, nije.

Što se tiče posljedica za biznise tih ljudi, a samim time i za zaposlenike, državni tajnik govori da postoji postupak i jasne smjernice. “Moramo jasno odvojiti tvrtku od vlasnika da je ne može ekonomski koristiti i imati financijske koristi, a njoj omogućiti da radi jer je to nama u cilju”, kaže.

Naposljetku, odgovorio je i na pitanje što s oduzetom imovinom i idejama koje dolaze iz Britanije dolaze da se ta imovina stavi u funkciju za prihvat i zbrinjavanje izbjeglica, govori kako su sankcije Rusiji propisane odredbom iz 2014. godine i ona utvrđuje da se imovina zamrzava i ni za što se drugo ne koristi. Da odluče koristiti na drugi način, kaže kako bi se odredba trebala mijenjati.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views