UZNEMIRUJUĆE Ministarstvo obrazovanja zatražilo od škola popis učenika koji putuju na maturalac u Španjolsku

Ilustracija

Ministarstvo obrazovanja je zatražilo da škole dostave Ministarstvu podatke o učenicima i nastavnicima koji su trenutno na putovanju u Kraljevini Španjolskoj

 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u ponedjeljak je poslalo uputu srednjim školama vezano uz putovanja u Španjolsku, i događanja u Kataloniji zbog referenduma, u kojoj se hrvatskim državljanima preporučujemo da sljedećih nekoliko dana izbjegavaju posjet Barceloni i drugim većim gradovima (Tarragona i Girona), a savjetuje se i izbjegavanje mjesta većih okupljanja, oprez i praćenje uputa lokalnih vlasti.

Također su zatražili da škole dostave Ministarstvu podatke o učenicima i nastavnicima koji su trenutno na putovanju u Kraljevini Španjolskoj.

“Za utorak, 3. listopada, najavljeno je održavanje prosvjeda u Kataloniji te hrvatskim državljanima preporučujemo kontinuiran oprez i praćenje situacije iz svih dostupnih izvora. U slučaju potrebe hrvatskim građanima na raspolaganju je dežurni telefon konzularnoga odjela Veleposlanstva Republike Hrvatske u Madridu – 00 34 630 526 085 “, ističe se u priopćenju.

Iz Ministarstva također podsjećaju da “zbog terorističkih napada koji su se dogodili u Barceloni i Cambrilu 17. i 18. kolovoza 2017. godine hrvatskim građanima i dalje preporučuju maksimalan oprez, izbjegavanje mjesta velikih okupljanja te informiranje iz svih dostupnih izvora”.

Opasnost od terorističkih napada u Kraljevini Španjolskoj je visoka (na četvrtom od pet stupnjeva opasnosti). Nedavni teroristički napadi izvedeni su na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (turistička središta i šetališta). Preporučuje se maksimalan oprez na mjestima većeg okupljanja zbog opasnosti od mogućnosti ponavljanja terorističkih napada, navode iz Ministarstva.

Školama se savjetuje da prije putovanja potraže informacije o trenutnoj situaciji iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. Tijekom boravka u Kraljevini Španjolskoj informirajte se o telefonskim brojevima hitnih službi, brojevima i adresi Veleposlanstva Republike Hrvatske u Madridu, stoji u uputama iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Podsjeća se kako se na poveznici Ministarstva vanjskih i europskih poslova mogu pročitati preporuku o putovanjima u Kraljevinu Španjolsku.

http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/.

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views