VREMENSKA PROGNOZA

Vakula objavio novu, veliku prognozu za jesen i zimu; Pogledajte što nas čeka!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Zoran Vakula objavio je za HRT sažetu analizu srednje temperature zraka i ukupne količine oborina u prvih 9 mjeseci 2021. godine, kao i najnoviju dugoročnu prognozu temperature sljedećih mjeseci.

U nastavku prenosimo analizu:

“O rujnu

Prema preliminarnoj analizi trenutačno dostupnih podataka srednje mjesečne temperature zraka klimatolozi DHMZ-a će rujan vrlo vjerojatno ocijeniti od ‘normalno’ u većem dijelu istočne Hrvatske i ponegdje u zapadnijim krajevima, pa i u unutrašnjosti Istre – do ‘vrlo toplo’ u Rijeci, rijetkoj meteorološkoj postaji DHMZ-a gdje je ovogodišnji rujan topliji od prošlogodišnjega, i pritom još 3. najtopliji u ovom stoljeću te 7. u povijesti mjerenja, koja je na toj postaji počela 1948. godine.

Ukupna rujanska količina oborine zaslužit će klimatološke ocjene od ‘ekstremno suho’ u Dubrovniku do ‘normalno’, u primjerice Rabu – rijetkoj, možda čak i jedinoj glavnoj meteorološkoj postaji DHMZ-a na kojoj je ovogodišnji rujan barem malo kišovitiji od višegodišnjeg prosjeka.

I dok mala količina oborine tijekom kolovoza u Dubrovniku nije rijetkost – o ekstremnosti rujanska samo 2 decilitra kiše po kvadratnome metru možda najbolje svjedoči podatak da je od 1961. godine, od kada postoje podaci na ovoj postaji – samo jednom rujan bio sasvim suh, i to 1970. godine.

VIDEO DANA:

Od siječnja do rujna

Razmjerno topao rujan dodatno je pridonio iznadprosječnosti prvih 9 mjeseci ove godine, ali je to odstupanje od prosjeka znatno manje od onoga koje smo u većini Hrvatske u istom razdoblju imali prošle 3 godine, u mnogim mjestima i dulje.

Većinski manjak rujanske oborine nastavio je trend dosadašnjeg dijela godine, koji je ipak u većini Hrvatske manje suh nego u istom razdoblju lani. No, ponegdje, kao primjerice na meteorološkoj postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru – količina oborine u prvih 9 mjeseci 2021. je manja, i to ne samo od istog razdoblja prošle godine, nego i od posljednjih čak 8 godina.

Od listopada do ožujka

Prema mjesečnoj prognozi – i u listopadu je – kao što je bilo i u rujnu – mala vjerojatnost dugotrajnijeg razdoblja hladnijeg od prosjeka, ali će gotovo sigurno povremeno biti hladnijih dana. No, vjerojatno nedovoljnih da bi srednja listopadska temperatura zraka u većini Hrvatske bila niža od prosječne, piše Index.

Najnovije pak još dugoročnije prognoze u mnogim su našim krajevima, osobito kontinentalnim, smanjile i intenzitet i vjerojatnost dosadašnjih prognoza pozitivnog odstupanja od prosjeka srednje temperature zraka – i sezonske i većine mjeseci do proljeća. I to posebice za studeni, za koji se čak pojavila zamjetnija vjerojatnost da će u mnogim krajevima biti malo hladniji od višegodišnje srednjaka.

A takva se prognoza prilično rijetko i pojavljuje i ostvaruje. No, to ne znači da ovaj put neće. Dugoročne prognoze i dalje su veliki izazov i područje na kojem ima mjesta za napredak…”, piše Vakula.

AccuWeather najavljuje iznadprosječno toplu jesen

AccuWeather u svojoj prognozi za jesen najavljuje da se očekuje da će se intenzivnija ljetna vrućina zadržati u južnoj Italiji i na Balkanu, posebno na početku jeseni. Jezgra topline zadržat će se na Balkanu i u Grčkoj, gdje će biti mogući toplinski valovi, uglavnom tijekom prve polovice jeseni.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) definira toplinski val kao razdoblje od pet ili više dana s prosječnim temperaturama za najmanje 5 Celzijevih stupnjeva iznad normalne. Vrući i suhi uvjeti početkom sezone omogućit će da se šumski požari koji su harali selima po dijelovima balkanskog poluotoka nastave do jeseni.

Oluje s Mediterana mogu povremeno donijeti kratka olakšanja od vrućine, kažu meteorolozi. Krajem listopada i početkom studenog očekuju se veće količine oborina.

“Burna prijetnja od poplava proširit će se iz Italije na Balkan, posebno u studenom”, rekao je meteorolog AccuWeathera Roys, dodajući da obilne oborine također mogu dovesti do klizišta.

“Kiše mogu donijeti i grmljavinu. Lokalizirana tuča ne može se u potpunosti isključiti”, zaključuje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari