NA JADRANU PROMJENLJIVO

Vakula otkrio što nas čeka idućih dana: Neki možda vide i snijeg! ‘Ne zanemarujte upozorenja!’

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Dodaje kako ovotjedno promjenjivo vrijeme, od petka i hladnije, za vikend u višem gorju može pratiti i snijeg: ‘Za studeni, ništa neobično, ali nekima bi moglo biti iznenađujuće, iako je njegova sezona ponegdje počela još u rujnu…’

Zoran Vakula, meteorolog HRT-a, otkrio je kakvo nas vrijeme čeka idućih dana.

“I dok kiša ovih dana kao da želi barem djelomično nadoknaditi dosadašnji ovogodišnji manjak, posebice na Jadranu i uz njega, gdje je u prvih prvih deset mjeseci ponegdje izmjereno i manje od polovine prosječne količine oborine, – temperatura se i dalje drži iznadprosječnih vrijednosti, na kakve smo već navikli prethodnih mjeseci i godina. Loše za stanje klime, ali dobro zbog uštede na grijanju. Osim kiše, koja će gdjekad biti i obilna, osobito u srijedu i od petka, planove će nekima kvariti i povremeno jako i olujno jugo, prolazno na sjevernom dijelu i bura, a moguće su i pijavice. Stoga ne zanemarujte upozorenja, trenutačno prvog – žutog stupnja, ali moguće je povećanje i na drugi – narančasti stupanj. Prije toga, u prometu po unutrašnjosti budite oprezni i zbog česte, mjestimice i dugotrajne i guste magle”, navodi Vakula.

Za vikend moguć snijeg u višem gorju

Dodaje kako ovotjedno promjenjivo vrijeme, od petka i hladnije, za vikend u višem gorju može pratiti i snijeg.

“Za studeni, ništa neobično, ali nekima bi moglo biti iznenađujuće, iako je njegova sezona ponegdje počela još u rujnu… Sa snijegom ili bez njega – ne zaboravite na početak obveze korištenja zimske opreme”, navodi Vakula, a zatim je dao detaljniju prognozu po danima.

“U utorak još u Slavoniji, Baranji i Srijemu dosta vedrine, koja će se probijati iznad magle i niskih oblaka, iz kojih uglavnom u noći i ujutro može biti rosulje ili slabe kiše. Jutarnja temperatura većinom 4 ili 5 °C, a poslijepodnevna 14 °C. Za sredinu studenoga iznadprosječno toplo vrijeme i u središnjoj Hrvatskoj, uz daljnje nadmetanje magle, oblaka i sunca te jačanje jugozapadnjaka, posebice u gorju. Vrlo je mala vjerojatnost za mjestimice malo kiše. U Gorskom kotaru, Lici i na sjevernom Jadranu i dalje oblačnije, uz mjestimično povremenu kišu, osobito prema kraju dana i u noći na srijedu, kada će jačati jugo, u gorju jugozapadnjak. Temperatura zraka u gorju uglavnom od 5 do 12 °C, a uz more 10 do 17 °C. Na srednjem Jadranu još toplije i sunčanije, a malo kiše može pasti većinom u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar do večeri slab do umjeren, najprije sjeverozapadni i bura, pa jugozapadni, a navečer jača jugo”, navodi Vakula.

Od srijede temperatura u padu

Dodaje kako će na jugu Hrvatske puhati jugo još u noći i ujutro, pa ponovno u noći na srijedu, a tijekom razmjerno toplog utorka uglavnom slab vjetar, uz manje valovito more. Oblačnije u noći i prijepodne, još ponegdje uz pljuskove i moguću grmljavinu. Promjenjivo, povremeno uz lokalno obilnu kišu, na Jadranu i vjetrovito

“U srijedu na kopnu uz južinu veći dio dana još toplije, ali i kišovitije, ponegdje i uz znatniju količinu kiše, osobito u gorju. Prema kraju dana zapuhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar, s kojim će dolaziti hladniji zrak, pa će temperatura u nastavku tjedna biti u padu. Pritom u četvrtak uglavnom suho, pa i barem djelomice sunčano, samo rijetko uz maglu, a u petak ponovno oblačnije i promjenjivije, uz povremenu kišu”, navodi Vakula za HRT.

Na Jadranu obilni pljuskovi s grmljavinom

Na Jadranu, dodaje Vakula, bit će još kišovitije, osobito u srijedu, kada će biti i obilnih pljuskova praćenih grmljavinom.

“Puhat će često jako jugo, zatim ponegdje bura, najprije na sjeveru. Lokalno su moguće i pijavice. U četvrtak mirnije i sunčanije, uglavnom ujutro još na jugu uz moguće malo kiše, a u petak ponovno jačanje juga i povremeni pljuskovi, mjestimice vjerojatno i grmljavina”, zaključuje Zoran Vakula, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari