NEKE BLAGAJNICE NA MORE, A DRUGE...

Video | U jednom lancu drogerija u Hrvatskoj prosječna plaća je čak 11.000 kuna: Evo kako je kod ostalih

Prosječna mjesečna neto plaća blagajnica u Hrvatskoj je 4.658 kuna, prema podacima Sindikata trgovine. To je 11 posto više nego 2020. godine kada je iznosila 4.146 kuna. Više u video prilogu!

U jednom lancu drogerija, znamo već odavno i kojem, prosječna neto plaća je 11.200 kuna. Riječ je o DM-u i tamošnjih 1857 zaposlenika u 170 prodavaonica diljem Hrvatske. Podatak su nedavno sami objavili. Nije, naravno, svugdje tako. Recimo, prodavačica Gordana Grbovac odavno je srezala očekivanja od svog zanimanja. Već 30 godina slaže police.

“Teško se izađe na kraj”, kazala je za RTL Direkt.

‘Ma kad je blagajnica mogla ići na more?’

A na predvidljivo pitanje može li blagajnica ići na more, odgovara: “Ma kad je blagajnica mogla ići na more. Treba imati neke normalne prohtjeve, onda se može.”

Prosječna mjesečna neto plaća blagajnica u Hrvatskoj je 4.658 kuna, prema podacima Sindikata trgovine. To je 11 posto više nego 2020. godine kada je iznosila 4.146 kuna.

“Pa ne prate naše plaće 100 posto, ali 50 posto su pratile cijene. Plaća trgovaca uvijek je bila loša, ali sad je bolja, nego što je bila i zadovoljnija sam”, kazala je Grbovac.

Plaća joj je sada 6.500 kuna neto, a njezin šef kaže kako je trgovina na pozitivnoj nuli uz lude režije.

“Preko ljeta je bilo strašno, bili su računi po 12.000 kuna za struju”, kaže vlasnik male trgovine u Zagrebu, Siniša Dobraš dodajući da plaća uvijek može biti bolja.

‘Kad idu u mirovinu, prodavači su na rubu siromaštva”

Kada se pogledaju prosječne plaće svih zaposlenih prema podacima FINA-e iz 2020. godine, i tada su na vrhu bili DM i Lidl. Većina ostalih je između 4.500 i 6.000 kuna. RTL Direkt provjerio je u šest velikih prehrambenih trgovačkih lanaca – Lidlu, Plodinama, Sparu, Konzumu, Kauflandu i Tommyju kolike su im danas prosječne plaće trgovkinja u maloprodaji. U Konzumu kažu da je prosječna bruto plaća 7.740 kuna te da je ove godine rasla za 25 posto u odnosu na 2021. godinu.

U Kauflandu nisu rekli kolike su plaće, već samo da su ih povećali svim zaposlenicima na nerukovodećim radnim mjestima, u prosjeku za 12,5 posto ove godine.

“Prodavači prilikom odlaska u mirovinu odmah postaju ljudi na granici siromaštva”, kazala je za RTL Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari