IZNIMNA GODINA

Vakula upozorio da bi već sada mogao pasti prvi snijeg!

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

U nedjelju ujutro moguć je i prvi mraz nakon ljeta

Nakon već postignutih mjestimičnih rekordnih dnevnih količina oborine početkom rujna, primjerice u Crnom Lugu u NP Risnjak i u Pločama, u subotu su ponegdje izmjereni novi dnevni rekordi. U Crnom Lugu čak drugi ovog mjeseca, piše Zoran Vakula, meteorolog Hrvatske radiotelevizije.

Kaže u nastavku: “Prema još neslužbenim, od klimatologa DHMZ-a nepotvrđenim podacima, nova najveća dnevna količina oborine u rujnu od ove subote u Požegi je 54 mm ili litre po četvornome metru, u Kutini 92 litre, Ogulinu 122 litre, u Delnicama 141 litra, a u Crnom Lugu u NP Risnjak čak 192 litre! Kasnije detaljnije analize vjerojatno će otkriti još poneki rekord”, piše Vakula i naglašava:

“Pritom ove 122 litre u Ogulinu i 192 litre u Crnom Lugu nisu samo rujanski rekordi, nego i apsolutni, što, znači da od kad postoje svakodnevna mjerenja – u Ogulinu od 1949. godine te u Crnom Lugu od 2003. – nikada dnevna količina oborine nije bila tako velika kao u subotu ujutro.”

U gorju moguć prvi snijeg, u nedjelju ujutro i prvi mraz nakon ljeta

I za subotu su prognostičari DHMZ-a objavili upozorenja za često obilnu kišu, pa ne treba iznenaditi ako se i u nedjelju ujutro izmjeri poneki novi rekord.

Valja podsjetiti i na upozorenja na subotnju ponegdje olujnu buru, čak i s orkanskim udarima, osobito na sjevernom Jadranu. Manje važno, ali nekima možda zanimljivo, kao dodatni dokaz dolaska hladnog zraka, u najvišem gorju, uglavnom Gorskog kotara i Like, može pasti i malo snijega.

I ne samo zanimljivo, nego nekima možda čak i štetno, nakon razvedravanja u noći na nedjelju, u gorskom području povećava se vjerojatnost za pri tlu slab mraz, također prvi u drugom dijelu ove još jedne već sada po mnogočemu iznimne godine, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari