UHVAĆENI!

Varali su na državnoj maturi! Pogledajte gdje i na koji način su otkriveni

Više od 15 maturanata jedne zagrebačke srednje škole, za sada je još uvijek nepoznato o kojoj školi se radi, morat će ponovno polagati esej iz hrvatskog jezika, A razine na državnoj maturi i to zbog – prepisivanja! Informacija je to koju su za Jutarnji list potvrdili iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Prvi epidemiološki blok ovogodišnjeg ljetnog roka državne mature provodio se od 8. do 24. lipnja, a pisali su se obvezni ispiti državne mature (hrvatski i prvi strani jezik, matematika, materinski te klasični jezici).

Esej A razine iz hrvatskog jezika, koji je ove godine prijavilo gotovo 20 tisuća maturanata, pisao se 10. lipnja, a maturanti su za usporedbu dobili ulomke iz romana “Posljednji Stipančići” Vjenceslava Novaka i “Otac Goriot” Honoréa de Balzaca.

Kako je potvrdila ravnateljica NCVVO-a, Ivana Katavić, da su učenici prepisivali, utvrđeno je naknadno, prilikom ocjenjivanja ispita.

“Tijekom ocjenjivanja ispita ocjenjivači mogu uočiti visoku razinu identičnih sadržaja među pristupnicima iz iste škole, što se ovaj put i dogodilo. Ispit se tim kandidatima poništava, ali ćemo im omogućiti ponovno pisanje tog ispita u ljetnom roku, uz strogi nadzor osoba iz NCVVO-a”, rekla je Katavić.

Prema zasada još uvjiek neslužbenim informacijama, izgledno je da se slučaj dogodio u jednoj od zagrebačkih gimnazija, a vjerojatnost je tim veća što gimnazijalci češće pišu višu, A razinu testova.

Nije još uvijek ni poznatoi na koji su način učenici prepisivali, je li to bilo jedan od drugoga ili iz nekog srugog nedopuštenog izvora.

Kako bilo, prema Pravilniku o polaganju ispita državne mature te njegovim izmjenama i dopunama, u slučaju kada se tijekom ocjenjivanja ispita pojavi opravdana sumnja na moguće nedozvoljeno ponašanje učenika, odnosno pristupnika, kao što je prepisivanje ili dopuštanje prepisivanja, NCVVO postupa na način da takvog učenika pozove na ponovno polaganje tog ispita.

Vrijeme i mjesto polaganja određuje Centar, a troškove dolaska do ispitnoga mjesta i osiguranje učenika snosi škola, odnosno sam pristupnik. Ispit se treba održati najkasnije do objave rezultata ispita državne mature u pojedinome roku, a prvi rezultati ovogodišnje mature trebaju biti objavljeni 13. srpnja (konačni 20. srpnja).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari