POŽAR U DALMACIJI

Vatrogasci se i dalje bore s golemim požarom kod Trogira, objavili dramatičnu snimku!

Vatrogsci se i dalje bore s golemim požarom kod Trogira.

Noć je prošla relativno mirno, no od ranog jutra aktivirane su zračne snage i kanaderi svojim preletima pomažu vatrogascima, piše Index.

“Najavljuje se jako jugo, moramo biti oprezni. Ostavit ćemo kanader u Splitu za brzo djelovanje”

“Kanaderi su jutros ovdje od 6:10. U ovom trenutku požar gase dva kanadera. Noć je bila relativno mirna mirna u smislu da nije bilo širenja požara. U ovom trenutku ima još nešto izdimljavanja, nema većeg otvorenog plamena. Tijekom noći je na dežurstvu bilo 67 vatrogasaca i 25 vozila. Iako situacija sada izgleda prilično dobro, ja ću i dalje upozoravati, vidjeli smo što se dogodilo jučer zbog vjetra. To je topla površina i vjetar kad se digne može ponovno razbuktati požar. Najavljuje se dosta jako jugo, moramo biti oprezni. Kanaderi će letjeti još kraće vrijeme, a onda će stići air tractori koji će zalijevati ove rubne dijelove požara. Ostavit ćemo jedan kanader u Splitu za brzo djelovanje”, rekao je jutros glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za Index.

Požar je i dalje aktivan na nepristupačnom terenu, prema sjeveru. Jugoistočni krak požara, brdo Vlaška, više ne gori.

“Vjetar stalno mijenja smjer i nemoguće je previdjeti bilo kakav razvoj situacije”

“To gdje gori je nepristupačan teren, pa tamo gase kanaderi. Ne znamo kako će se dalje odvijati požar jer vjetar stalno mijenja smjer i nije moguće predvidjeti bilo kakav razvoj situacije. Na terenu nema velikog plamena tek dim”, rekli su Hini vatrogasci.

Opožarena površina koja je jučer nešto prije podneva iznosila nešto manje od 800 hektara se, po prvim procjenama, udvostručila na 1600 ha nakon što se jučer iza 13 sati ponovno razbuktao požar. Izgoorjelo je uglavnom nisko raslinje, makija, borovina i nešto maslinika.

Po opožarenoj površini ovo je najveći požar u posljednjih nekoliko godina, a slovi i kao jedan od najzahtjevnijih.

Vatrogasci su uspjeli obraniti kuće, a ispred svake od najugroženijih kuća postavili su vatrogasno vozilo.

Vatrogasci su cijelu bili koncentrirani na Labišnicu gdje nikako ne prestaje gorjeti, no unatoč tome kažu da im je noć bila relativno mirna. Požar koji vatrogasci ne uspijevaju ugasiti već dva dana u ovom trenutku ne ugrožava ljude i objekte, a procjenjuje se da, iako se radi o zaista velikoj izgorenoj površini, materijalna šteta neće biti toliko velika jer je uglavnom riječ o teško pristupačnom i nenaseljenom terenu gdje većinom raste trava, eterično bilje, kadulja i vrisak.

Vatrogasci osim svojih snaga veliku nadu polažu i u vremensku prognozu koja za četvrtak na širem splitskom području najavljuje kišu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari