ISKAZNICA 2. GENERACIJE

Važna obavijest iz MUP-a: Stare osobne samo do četvrtka, a od ponedjeljka velike promjene

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Od ponedjeljka, 2. kolovoza 2021. godine, kreće zaprimanje zahtjeva za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 2. generacije.

Osobne koje će služiti i kao zdravstvene, moći će se koristiti i na mobitelima…

Nove će e-osobne sadržavati i beskontaktni čip s biometrijskim identifikatorima nositelja osobne iskaznice, odnosno fotografiju lica i dva otiska prstiju u digitalnom formatu, piše Index.

Naime, Uredba (EU) 2019/1157 Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje počinje se primjenjivati 2. kolovoza 2021. godine te stupa na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici (Narodne novine, broj 144/20.), koji je donesen radi provedbe navedene Uredbe.

VIDEO DANA:

Najavljeno je kako će nove osobne služiti i kao zdravstvene, da će se moći koristiti i na mobitelima putem aplikacije e-osobna. Građani bi njima trebali moći brže i jednostavnije prelaziti granicu i potpisivati razne dokumente putem otiska prsta.

Stare osobne se mogu izvaditi samo do četvrtka

U svrhu izrade novih osobnih iskaznica 2. generacije potrebne su kompleksne nadogradnje tehničkih i proizvodnih sustava AKD-a, kao ovlaštene pravne osobe za tehničku izradu osobnih iskaznica, te je potrebno implementirati nova poslovna i sigurnosna pravila na sustavu.

Nadogradnja tehničkih i proizvodnih sustava Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) za izradu osobnih iskaznica 2. generacije odvijat će se od 30. srpnja do 1. kolovoza 2021. godine.

Građanima je stoga omogućeno zaprimanje zahtjeva za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 1. generacije najduže do četvrtka, 29. srpnja 2021. godine, do 15 sati, dok u petak, 30. srpnja 2021. godine, građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica, ali će moći preuzimati izrađene osobne iskaznice, priopćili su iz MUP-a, unaprijed zahvalivši građanima na strpljenju i razumijevanju.

Naravno, osobna iskaznica vrijedi do datuma koji je na njoj naveden, a prema posebnoj odluci koja je donesena zbog koronavirusa, osobne iskaznice koje su istekle nakon proglašenja epidemije 11. ožujka 2020. vrijede bez obzira na datum isteka na osobnoj, i to najduže 30 dana nakon dana proglašenja prestanka epidemije.

Osobne će biti skuplje

Od 2. kolovoza na snagu stupa i Novi pravilnik o cijeni osobnih iskaznica kojim će one poskupjeti. Vađenje elektroničke osobne iskaznice koštat će 100 kuna za sve mlađe od 70 godina koji je vade bilo prvi put ili je zamjenjuju zbog isteka roka važenja.

Pravilnikom se ukida posebna kategorija djece do pet godina pa će i za njih roditelji morati plaćati 100 kuna.

Stariji od 70 godini jedini su izuzeti iz ove cjenovne kategorije. Oni će osobnu iskaznicu s elektroničkim certifikatom plaćati 70 kuna, no to je 20 kuna više nego sada, s time da je dosad niža cijena vrijedila za one starije od 65 godina (iznosila je 49.50 kuna), a prema novim pravilima bi vrijedila tek za starije od 70 godina.

I drugi punoljetni građani su plaćali 20 kuna manje nego što će morati ubuduće (dosadašnja cijena je 79.50 kn), a za djecu do 5 godina života plaćalo se 60 kuna pa je najveći financijski udar na roditelje koji žele izvaditi osobnu malenoj djeci.

Cijena izdavanja osobnih iskaznica u ubrzanom postupku prema novom cjeniku iznosi 195 kuna, a u žurnom postupku 500 kuna.

U Zagrebu se osobne i putovnice mogu podići i za vikend

Zagrebačka policija objavila je, pak kako se zbog pojačanih gužvi izrađene osobne iskaznice mogu podići i ovaj vikend.

PU zagrebačka je objavila kako će se zbog pojačanih gužvi na poslovima osobnih isprava dane vikenda, 31.7.2021. (SUBOTA) i 1.8.2021. (NEDJELJA), od 7 do 14 sati  organizirati uručenje izrađenih osobnih iskaznica i putovnica na sve 4 gradske lokacije na kojima se obavljaju upravni poslovi: Petrinjska 30, Heinzelova 98, II. policijska postaja Zagreb (Črnomerec) i VI. policijska postaja Zagreb (Novi Zagreb).

U navedene dane neće se zaprimati novi zahtjevi, već isključivo izdavati osobne iskaznice i putovnice koje su izrađene, napominju iz PU zagrebačke.

Izrađene isprave izdaju se na onoj lokaciji na kojoj je podnesen zahtjev, a potrebno je ponijeti potvrdu o podnesenom zahtjevu i staru osobnu iskaznicu/putovnicu. Osobna iskaznica i putovnica preuzimaju se isključivo osobno.

Je li vam osobna iskaznica ili putovnica izrađena, možete provjeriti preko govornog automata – za osobnu na 01/4563 602, a za putovnicu na 01/4563 602.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari