BLAGDANSKI RAČUN

Video | Već skupa hrana za blagdane postaje još skuplja: Što će biti s Vladinom mjerom o zamrzavanju cijena osnovnih namirnica?

Pitanje je i što će biti s Vladinom mjerom o zamrzavanju cijena devet osnovnih namirnica. Jer mjera istječe za manje od mjesec dana, a trgovci u utorak Ministarstvu gospodarstva šalju dopis u kojem traže hitno odmrzavanje svih cijena

Skuplja hrana ili nestašica proizvoda? Nešto od toga nas možda u Hrvatskoj čeka jer trgovci od Vlade traže odmrzavanje cijena svih devet osnovnih namirnica. A hrana je već toliko skupa da ćemo za ovaj Božić potrošiti i do 40 posto više nego lani.

U božićne kolače ove se godine umiješala inflacija. Jer cijena namirnica, a posebno jaja, iz tjedna u tjedan, sve je veća.

“Dobila sam da od sljedećeg tjedna cijene opet idu gore. Tako da više ni ne stignem pratiti koja namirnica ide gore, a koja ne. I nisu samo jaja u pitanju već na tjednoj bazi dobivam da i čokolada poskupljuje, maslac ide gore”, kazala je Željka Mihaljek, slastičarka.

Pa bi gore mogla i cijena kolača.

“Spremamo se već za Božić, narudžbe smo već otvorili, formirali smo neku cijenu, a sad što će se dogoditi od ovog dana do Božića – po toj cijeni ćemo nažalost morati raditi”, tvrdi Mihaljek.

Ovogodišnja blagdanska košarica, kako smo izračunali, mogla bi nas koštati i do 40 posto više.

Lani su za vrijeme božićnih blagdana jaja koštala oko 13, a sada im je cijena čak 20 kuna. Odojak se na placu mogao kupiti za 40, a sada će koštati oko 50 kuna. Cijena ulja skočila je s 13 na 16, brašna s pet na šest, šećera sa šest i pol na osam kuna, a mlijeko je koštalo oko šest, sada 7 i 40. Kada se podvuče crta, lani smo ove namirnice platili oko 80 kuna, dok će nas za ovaj Božić koštati 30-ak kuna više.

Izračun imaju i sindikati.

“Ona najskuplja košarica će sigurno biti skuplja za 20-ak pa i više posto, ona srednja vjerojatno isto tu negdje, ona siromašnija možda nešto manje”, poručuje Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Pa će se i dalje pratiti svaka akcija.

“Toliko koliko se bude moglo, toliko će se kupiti. Uvijek se gleda na nekoj akciji, gdje je sniženo i da čovjek obavi te običaje i to što treba. Bijedno. Naspram prijašnjih godina to je žalosno”, tvrdi Marica kovačić, Križ.

“Bit će nam sve gore, sve skuplje, i sve nam bude teže. Ali opet budemo živjeli kao i do sad”, kaže Irena Turković iz Čazme.

Pitanje je i što će biti s Vladinom mjerom o zamrzavanju cijena devet osnovnih namirnica. Jer mjera istječe za manje od mjesec dana, a trgovci u utorak Ministarstvu gospodarstva šalju dopis u kojem traže hitno odmrzavanje svih cijena.

“Mi ćemo tražiti da se ukinu ograničenja za svih tih devet namirnica i da u budućnosti tržište određuje cijenu”, izjavio je Mirko Budimir, potpredsjednik izvršnog odbora Udruga trgovine HUP-a.

U suprotnom, kažu, moguće su nestašice.

“Činjenica je da nama neki dobavljači ne ispunjavaju stopostotnost naše narudžbe koje mi njima šaljemo za proizvode koji su regulirani uredbom”, kazao je Budimir.

Već skupa hrana mogla bi tako postati još skuplja. I to baš uoči blagdana, izvještava Marina Brcković za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari