Većina je obranila ministricu: Blaženka Divjak preživjela je glasanje o nepovjerenju!

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Zahtjev za opozivom je pokrenuo SDP

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak preživjela je u petak u Saboru glasanje o nepovjerenju. Za opoziv ministrice bilo je 55 zastupnika, a protiv njih 77.

Davor Bernardić zatražio je uoči glasanja zatražio stanku te još je jednom u ime predlagatelja ponovio da smatraju da Blaženka Divjak treba otići zbog lošeg upravljanja sektorom koje je kulminiralo velikim štrajkom prosvjetnih radnika.

Stanku su zatražili Most, Hrast, HNS i HSS. Marko Sladoljev je u ime Mosta rekao da zatraži stanku da bi se “članovi vladajuće većine prije glasanja mogli umiti i pogledati u ogledalu”.

Predsjedavajući Gordan Jandroković odobrio je stanku, a glasalo se nakon nje.

U saborskoj raspravi o izglasavanju nepovjerenja Blaženki Divjak koja je u četvrtak trajala do kasno u noć premijer Andrej Plenković rekao je da će ustrajati na obrazovnoj reformi, a Vlada je prethodno odbacila prijedlog 31 oporbenog zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministrici.

Podsjetimo, zahtjev za opozivom je pokrenuo SDP, a potpisima ga podržali zastupnici HSS-a, HSU-a i Živog zida.

“Ustav definira da je svaki ministar odgovoran za stanje u svom resoru, a ministrica Divjak je stanje u svom nazvala potpunom blokadom. Imali smo najduži štrajk u povijesti za kojega je ministrica optužila premijera da se igra igara moći sa sindikatima”, objasnio je SDP-ov Arsen Bauk.

“Smatramo da je ministrica ustavno osobno odgovorna, a ako je Vlada odluči braniti, onda je to znak da su prihvatili svoju odgovornost za štrajk, pa bi bio red da i oni odu”, kazao je Bauk.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari