POREZNA REFORMA

VELIKA PROMJENA: Povratnici u Hrvatsku 5 godina neće plaćati porez na plaću, pod jednim uvjetom!

06.07.2023., Zagreb - Zbog dolaska putnika koji putuju na festival Ultra Europe u Split ocekuje se guzva u nocnim vlakovima koji sa Zagrebackog glavnog kolodvora. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Predstavljen je novi krug porezna reforme koju je ministar financija Marko Primorac izložio nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća. Ključne izmjene uključuju promjene u oporezivanju nekretnina, najma i poreza na dohodak.

Uvodi se porez na nekretnine koji se primarno odnosi na stambene objekte, dok su poljoprivredne i proizvodne nekretnine izuzete. Porez se neće plaćati za nekretnine u dugoročnom najmu ili one koje nisu funkcionalne zbog oštećenja.

Što se tiče najma, kratkoročni najam bit će više oporezovan, a dugoročni ostaje bez dodatnih poreza.

Prag za ulazak u sustav PDV-a povećava se na 50 tisuća eura, a kiosci će morati izdavati račune.

Poslodavci će izgubiti  oslobođenje od plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno za zapošljavanje mladih, no mladi će zadržati povrat poreza na dohodak. 

Povratnici 5 godina neće plaćati porez na dohodak, za to postoji samo jedan uvjet

Novost je i to da povratnici neće morati plaćati porez na dohodak i to na razdoblje od pet godina. 

Uvjet za to, kako je rekao ministar Primorac, bit će da su u inozemstvu neprekidno proveli minimalno dvije godine.

Neće biti oslobođeni plaćanja doprinosa za zdravstveno i mirovinsko. 

“Što se tiče moralnom aspekta, naravno da je nije cilj penalizirati one koji su ostali u Hrvatskoj”, rekao je Primorac dodajući da vidi da je to dio populacije “već počeo propitivati”.

“Cilj je uhvatiti se u koštac s problemom koji imamo. To je ozbiljan problem, makroekonomski. Moramo se boriti za radnu snagu s drugim zemljama EU”, rekao je i dodao kako misli da tako možemo konkurirati drugim zemljama i da sve zemlje u susjedstvu nešto poduzimaju u tom smjeru. Rekao je i kako nije ideja da “maze oni koji su otišli” i da se njih stavlja u prednost nad drugima nego da se aktivnim politikama odgovore na izazove. 

Porezne izmjene stupaju na snagu 1. siječnja 2025. godine, a lokalne jedinice imat će mogućnost određivanja visine poreza na nekretnine unutar zadanih okvira, kao i visinu poreza na dohodak za koji se smanjuju maksimalne moguće stope, prenosi Index.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari