'INTERNET JE POSTAO DIVLJI ZAPAD'

Velika vijest za korisnike interneta: Mijenja se pravilo o prihvaćanju ‘kolačića’

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan ima poseban razlog za slavlje

Tijesnom većinom od tridesetak glasova u EP prošla je zabrana uzimanja podataka građana u svrhu oglašavanja na internetu. Zahvaljujući tome oglasi nas više neće pratiti te će nam biti osiguran kvalitetan pristup internetskoj stranici čak i ako ne prihvatimo takozvane “kolačiće”.

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan ima poseban razlog za slavlje jer su usvojeni upravo njeni prijedlozi koje je uložila s kolegama socijalistima o zabrani oglasa koji nas prate na internetu, piše Poslovni.hr.

“Internet je postao Divlji Zapad. Svi se mogu lažno predstavljati, svatko svakoga može pratiti, uzimati mu podatke, prevariti i novčano oštetiti bez posljedica. Zato je krajnje vrijeme da se 22 godine star zakon o digitalnim uslugama promijeni, a korisnici interneta zaštite od samovolje velikih platformi poput Facebooka, Googlea ili YouTubea”, ističe Borzan i poručuje kako se čak 98,5 posto prihoda Facebooka/Meta i 83,3 posto prihoda Googlea ostvaruje oglašavanjem.

Borzan napominje kako su unatoč lobiranju internetskih divova proširili zabranu takvog oglašavanja s maloljetnika na sve građane. Takvi oglasi i praćenje će se moći jednostavno isključiti, a za ranjive grupe će biti odmah zabranjeni.

“Puno ljudi je na internetu bilo prevareno, Primjerice, kupili su nešto preko oglasa koji se pojavio na Facebooku, a dostavljen im je proizvod koji uopće ne sliči na onaj na slici.

U takvim situacijama Facebook ne bi preuzimao odgovornost niti bi korisnik mogao stupiti s njima u kontakt, a sada će biti obvezan provjeriti sva poduzeća koja se na njemu oglašavaju kao i stvoriti kvalitetnu službu za pritužbe korisnika”, zaključuje Borzan, prenose RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari