VELIKE NOVOSTI U AUTOŠKOLAMA: Polaganje vozačkog ispita snima se kamerom!

Foto: Pixsell

Protekloga tjedna Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako na snagu stupa izmjena prema kojoj prilikom prvog izdavanja vozačke dozvole više nije potrebno u postaji prilagati HAK-ovo uvjerenje o položenom vozačkom ispitu, nego se ono ‘povlači’ elektronskim putem, doznaje srednja.hr.

No, uz tu novost, ovog je četvrtka na snagu stupa još nekoliko izmjena – ispit se snima kamerom, a na vozilu tijekom ispita ne smije stajati krovna ploča.

Od ovoga četvrtka na snagu stupa nekoliko izmjena pravilnika objavljenih u Narodnim novinama, a koji se odnose na način polaganja vozačkog ispita. Tako se od danas, prema novim pravilima, polaganje vozačkog ispita snima kamerom.

Pričali smo s nekoliko mladih o iskustvima s vozačkog ispita: ‘Radi sigurnosti u sebe vozila sam prebrzo i pala’
– Ovlašteni ispitivač tijekom provedbe ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom za AM, A1, A2, A, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D i DE kategorije obvezan je koristiti sustav audio-video snimanja tijeka provedbe ispita koji je povezan s odgovarajućim tehničko-tehnološkim rješenjem satelitskog praćenja vozila (GPS) te pohranjuje sve podatke na posebnu memoriju (server), a koja mora biti stalno dostupna i nadležnom Ministarstvu, stoji u izmjenama Pravilnika.

Inače, ta se izmjena planirala već unatrag otprilike godinu dana. U siječnju su nam iz Udruženja autoškola Hrvatske gospodarske komore kazali kako nisu protiv snimanja ispita jer bi ono trebalo omogućiti točno i objektivno utvrđivanje relevantnih činjenica u postupku polaganja vozačkog ispita.

Snimanje bi trebalo, istaknuli su nam, povećati i transparentnost kod procesa polaganja vozačkog ispita i pridonijeti ujednačavanju provedbe vozačkog ispita.

Tijekom ispita skida se krovna ploča sa vozila

Osim toga, ispit se prema novim odredbama u pravilu polaže na vozilu na kojem se kandidat osposobljavao, a s kojeg se tijekom ispita uklanja krovna tabla za označavanje vozila autoškole, navodi se u izmjenama Pravilnika o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita.

Podsjetimo, osim ovog pravilnika, mijenjao se i Pravilnik o vozačkim dozvolama. Glavna izmjena je ta da osobe koje prvi put podižu vozačku dozvolu prilikom predaje zahtjeva više ne moraju prilagati HAK-ovo uvjerenje o položenom vozačkom ispitu, nego se ono ‘povlači’ elektronskim putem, saznaje srednja.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views