AJDE, BAREM NEŠTO...

Velike promjene u prometu: Prva stupa na snagu za koji dan i kazna je 300 kn, druga će oduševiti mnoge vozače

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Za one koji prekrše ovu zakonsku odredbu, predviđena je novčana kazna u iznosu od 300 kuna, odnosno 30 eura od 1. siječnja kada Hrvatska uđe u eurozonu

Od 1. studenog na cestama će vrijediti nova pravila za naredni period od nekoliko mjeseci. Naime, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, na motornim vozilima će za vrijeme vožnje danju morati biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Ovo pravilo propisano je u članku 102. navedenog zakona, a vrijedi sve do 31. ožujka, kada svjetla po danu više neće biti obavezna.

Što se motocikala i mopeda tiče, u njihovom slučaju za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

Za one koji prekrše ovu zakonsku odredbu, predviđena je novčana kazna u iznosu od 300 kuna, odnosno 30 eura od 1. siječnja kada Hrvatska uđe u eurozonu. Vozači će tako od 1. siječnja, preračunate li po fiksnom tečaju, ovaj prekršaj plaćati 70-ak kuna manje (226,04 kune).

Sve kazne plaćat ćemo manje

Inače, prema zakonskim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje će stupiti na snagu od 1.siječnja s ulaskom hrvatske u eurozonu, vozači će sve kazne za prekršaje u prometu plaćati manje jer nove kazne koje su navedene u zakonu nisu preračunate po tečaju po kojem će se službeno valuta preračunavati.

Za prekršaje za koje je bila propisana kazna od 300 kuna sada je propisana kazna od 30 eura (u kunama to iznosi 226 kuna), za prekršaje za koje je bila propisana kazna od 500,00 kuna sada je propisana kazna od 60 eura (452 kune), za prekršaje za koje je bila propisana kazna od 700 kuna sada je propisana kazna od 90 eura, a za prekršaje koji su se do sada kažnjavali s 1000 kuna, kazna će biti 130 eura (979,48 kuna).

Inače, kroz dva tjedna bit će obavezna i zimska oprema na cestama, odnosno vrijeme kada će vozači svoje ljetne gume na automobilima morati zamijeniti zimskima. U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari