TREĆA FAZA ISPITIVANJA

Velike vijesti iz Pfizera! ‘Ovo je velik dan za čovječanstvo. Učinkovitost našeg cjepiva je oko 90 posto’

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Cjepivo protiv korona virusa sve nam je bliže

Američka farmaceutska tvrtka Pfizer objavila je da raniji uvid u podatke o cjepivu protiv Covida-19 sugerira u trećoj fazi ispitivanja da je njegova učinkovitost 90 posto, javlja AP.

“Ovo je velik dan za znanost i čovječanstvo. Prvi set rezultata iz treće faze kliničkog ispitivanja našeg cjepiva pokazuje rane dokaze da cjepivo može zaštititi od Covida-19”, rekao je direktor Pfizera Albert Bourla.

To ipak ne znači da je cjepivo uskoro gotovo. Radi se, naime, o privremenoj analizi neovisnog odbora za praćenje podataka koji je proučio 94 dosad zabilježene infekcije u studiji u kojoj je bilo uključeno gotovo 44 tisuće ljudi iz SAD-a i pet drugih zemalja.

Tvrtka Pfizer nije pružila više detalja o tim slučajevima i upozorila da bi se početna stopa zaštite mogla promijeniti do kraja provođenja studije.

Podatke će prikupljati do sredine mjeseca, a tada cjepivo šalju i na odobrenje, a moguće je da prve doze za zdravstvene radnike budu spremne do kraja godine.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari