REVOLUCIJA

Video | Veliki uspjeh hrvatskog tima! Otkrijte ima li vaše dijete probleme u razvoju – preko aplikacije

Nakon slanja videa, kroz nekoliko dana možete očekivati procjenu liječnika – dobiti vrijednu informaciju i biti mirni da vaš mališan napreduje kako treba

Nekoliko snimki vrpoljenja vašeg mališana i jednostavna aplikacija – samo vam je to potrebno da otkrijete ima li vaše dijete probleme u razvoju. Projekt vrijedan milijun i tristo tisuća eura sufinancira Europska unija, a sve je pokrenuo hrvatski tim.

“S prvim djetetom, on je upao u kategoriju neurorizičnog djeteta i samim time morali smo odraditi različite specijalističke preglede. I ti pregledi su trajali otprilike 2 godine. I to je bilo veliki stres i opterećenje, i za nas i za dijete”, govori Marina Meštrović.

Zato su se s malenom Brunom odlučili uključiti u jedinstveni projekt. Najjednostavnije rečeno – iz snimki bebina vrpoljenja umjetna inteligencija procjenjuje je li sve u redu.

“Doslovno, gledanjem video snimki s vremenom počnemo uočavati određene različitosti u kvaliteti pokreta i prema tome onda klasificiramo koji su rizici kasnijih odstupanja. I to je u nizu studija pokazano da se radi o jednoj vrlo pouzdanoj metodi probira iz skupine neurorizične djece”, priča Goran Krakar, neuropedijatar u Poliklinici Sabol.

Revolucionarni dio cijele priče stiže s upotrebom umjetne inteligencije. Uz pomoć aplikacije možete provjeriti je li s bebinim neuromotornim razvojem sve kako treba.

“Koristili smo preko 25 neuronskih mreža smo ih testirali i istraživali. I dalje mi istražujemo nove koncepte jer ovo područje umjetne inteligencije se toliko brzo razvija da jednostavno mi ne želimo propustiti taj vlak. Jednostavno stalno isprobavamo i pokušavamo doći do što boljih brojeva. Trenutačno su brojke takve da nam je točnost na 83 posto”, priča Tomislav Strgar, voditelj Odjela umjetne inteligencije u TIS Grupi.

Sa svakom snimkom taj postotak raste. Do sada imaju preko 300 pacijenata i 800 video-snimki, neke su stigle čak i iz SAD-a. Postupak – vrlo jednostavan, a aplikacija je besplatna još šest mjeseci.

“Bilo je potrebno unijeti osobne podatke, podatke djeteta i priložiti određenu dokumentaciju koju imamo vezano uz dijete. Ja sam tada imala samo otpusno pismo. I snimili smo 4-5 videa u određenom vremenskom periodu u trajanju nekih 2-3 minute. Bitno je bilo samo da je dijete sito, naspavano i da se vrpolji”, dodala je Marina.

Nakon slanja videa, kroz nekoliko dana možete očekivati procjenu liječnika – dobiti vrijednu informaciju i biti mirni da vaš mališan napreduje kako treba, izvještava Jelena Pajić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari