'VRIJEME JE VRLO OPASNO'

Za riječku regiju objavljeno crveno upozorenje! Udari vjetra bit će i do 160 km/h, očekuju se i prekidi u prometu

Zbog jake, mjestimice olujne bure s udarima vjetra i do 160 km/h za sutra izdano crveno upozorenje za riječku regiju te područje zapadne Istre, sjeverne Dalmacije, Kvarnera i Velebitskog kanala

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za nedjelju (26. veljače) crveno upozorenje za zapadnu obalu Istre, riječku regiju, područje Kvarnera i Velebitskog kanala te Sjevernu Dalmaciju, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu

Riječku regiju zahvatit će jaka i olujna bura, osobito podno Velebita s orkanskim udarima vjetra većima od 120 km/h. Zapadnu obalu Istre i područje sjeverne Dalmacije također će zahvatiti vrlo jaka, mjestimice olujna bura s udarima vjetra do 120 km/h.

Područje Kvarnera zahvatit će vrlo jaka i olujna bura s najjačim udarima vjetra do 150 km/h, dok se vrlo jaka i olujna, mjestimice i orkanska bura s udarim vjetra do 165 km/h očekuje i na području Velebitskog kanala.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima.

Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

“Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Poduzmite mjere za samozaštitu obzirom da postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina”, javljaju iz ravnateljstva civilne zaštite.

Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom. Savjetujemo da izbjegavate putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za ličko područje izdano je narančasto upozorenje zbog jakog, u višim predjelima na udare i olujnog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, s udarima do 65 km/h. Narančasto upozorenje izdano je i za srednju i južnu Dalmaciju zbog jakog i olujnog juga koje će u poslijepodnevnim i večernjim satima okrenuti na buru.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari