IZBORI U ŠATORU

Više od 2800 ljudi koji su se iselili iz Banovine – sutra moraju doći obaviti građansku dužnost u šatorima

Foto: RTL

Zbog potresa je iz Banovine otišlo više od 2800 ljudi. Da bi ispunili svoju građansku dužnost, sutra se moraju vratiti.

Na ovim izborima na području Banovine glasat će se i u šatorima.  Kako je brojne škole i društvene domove, gdje se izbori najčešće provode, uništio potres, druge opcije – nije bilo. Nastojalo se da šatori budu što bliže lokacijama gdje su i dosad bila biračka mjesta. U isto vrijeme, građani okupljeni u Inicijativi “Petrinjsko proljeće” izišli su i danas na ulice nezadovoljni dinamikom obnove, prenose Vijesti.hr.

Izbori u šatoru! Na području Banovine podignuto ih je 25! I ovdje je sve spremno za osme po redu lokalne izbore.

“Birači će ovdje ući u šator, doći će do ovog stola gdje će se nalaziti birački odbor. Provjerit će se identitet, dobit će glasačke listiće, odlaze u predviđeni prostor, mogu biti najviše dva birača. Ovdje tajno glasuju, uzimaju glasački listić, dolaze do ovog mjesta gdje se nalaze glasačke kutije. Ubacuju listić i napuštaju šator što je prije moguće”, rekao je Mirko Đukić, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva u Petrinji.

Šatore je podigla Civilna zaštita, a sve će pod kontrolom držati i sutra.

“Imat ćemo tri tima koji će biti na terenu, biti dežurni u slučaju da nešto treba pomoći, ako se nešto nepredviđeno dogodi, da možemo uskočiti odmah u pomoć”, priča Mladen Vinković, zapovjednik Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite.

A problem bi se mogao dogoditi u Sisku gdje su postavljena četiri šatora u kojima svoj glas ima priliku dati 2.636 birača.

“Osim što će u šatorima biti vruće, brine nas i mogućnost kiše, da bi moglo doći do poplave šatora. – I što u tom slučaju? S radom će se nastaviti, iako uvjeti neće biti idealni”,  smatra Marijanka Salopek, predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva Siska.
Na dan predizborne šutnje, građani okupljeni u inicijativi Petrinjsko proljeće – na ulicama! Razočarani dinamikom obnove.

“U životu uvijek želimo nekakvu sigurnost, nekakav osjećaj bit će dobro – mi ga nemamo. Imamo osjećaj da cijela ova priča ide u nedogled”, kaže Drinka Mažić,  Petrinja.

Još su jednom poručili da s politikom – nemaju veze!

“Što ćete učiniti s glasačkim listićem? To je vaša slobodna volja. Svi smo ovdje različiti. Ja nisam svoje kolege pitala koji je njihov izbor, jer me to ne zanima. Svatko ima svoju glavu pa nek misli”, rekla je Ana Rizmaul, Inicijativa građana Petrinjsko proljeće.
Za vrijeme prosvjeda, šef stožera u Glini na obljetnici Gromova.

“Uvijek postoji prostor za bolje, ali pozivam ih da više te energije koju usmjeravaju kao kritiku usmjere u prijedlog i suradnju sa stožerom, pa ćemo biti učinkovitiji”, rekao je Tomo Medved (HDZ), potpredsjednik Vlade.

Zbog potresa je iz Banovine otišlo više od 2800 ljudi. Da bi ispunili svoju građansku dužnost, sutra se moraju vratiti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari