ALARMANTNA DEMOGRAFSKA SLIKA HRVATSKE: Nikad manje pobačaja i nikad manje živorođene djece!

Foto: Ilustracija

Hrvatska jasno je odumire, no ne zbog pobačaja, poručuju stručnjaci. Stopu nataliteta podigle bi sljedeće konkretne mjere

Nikad manje pobačaja i nikad manje živorođene djece. Kako poboljšati demografsku sliku Hrvatske?

“Pitanje pobačaja nije temeljno pitanje demografske revitalizacije Hrvatske. Ono je važno, ali mi se ne možemo složiti da je temeljno”, rekao je demograf Stjepan Šterc.

Da zabrane pobačaja ne povećavaju natalitet – slaže se i demograf Akrap.

“Moralno-etičko pitanje postaje ideološko pitanje. To nije dobro. U Hrvatskoj je problem mladih ljudi koji podižu djecu. Hrvatska nema demografske politike”, pojasnio je Anđelko Akrap.

I organizatori prvog “Hoda za život” zalažu se za mjere kojima se podupiru žene koje žele postati majke.

“Mi nemamo mjere kojima pomažemo mladim obiteljima da riješe svoje stambeno pitanje, nemamo mjere koje omogućuju da se pomogne ženama koje se trude uskladiti karijeru i obitelj”, tvrdi Željka Markić.

Konkretne mjere nisu predložene, pa smo s demografima istražili što treba mijenjati?

Za početak, priznavanje  roditeljstva kao profesije, a potom puna plaća ne samo pola godine, nego godinu dana nakon koje se garantira siguran povratak na radno mjesto.

Majkama se treba osigurati felksibilno radno vrijeme, ali se i zakon o radu na određeno mora mijenjati.

Neispunjavanje ovih mjera majke najčešće dovodi do odluka o pobačaju, a njegova zabrana izazvala bi kontraefekt – poručuje struka.
Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari