‘VIS’ POSTAJE RONILAČKA ATRAKCIJA: U Premanturi potopljen admiralski brod na kojem je plovio i Tito

Vlasnik broda, Arsen Brajković, odlučio se na potapanje kako bi stvorio ronilačku atrakciju jedinstvenu na Jadranu

Nekadašnji komandni brod Jugoslavenske ratne mornarice, Vis, na kojem je plovio i Josip Broz Tito, potopljen je danas uz zapadnu obalu Kamenjaka.

U složenoj akciji s dvije jake detonacije brod je potopljen 250 metara od obale, na 32 metra dubine. Sam čin potapanja, čiju je zonu od stotinjak metara oko broda osiguravala policija i Lučka kapetanija na moru, privukao je nekoliko tisuća ljudi koji su to pratili s obale ili s okolnih brodica.

Riječ je o namjenskom potapanju, prvom takve vrste na hrvatskoj strani Jadrana. Uz dozvolu čak četiri hrvatska ministarstva, projekt se planirao pet godina.

Vlasnik broda Arsen Brajković je podsjetio na dug put otkako je 2002. kupio brod u Crnoj Gori. Dugo je stvarao planove i projekte da ga uredi u luksuznu jahtu, no, kako je rekao, zbog sve lošije situacije u hrvatskom brodarstvu i na financijskom tržištu ideja je odjednom sazrijela u nekom sasvim drugom smjeru.

“Lijepo bi bilo zadržati ‘Vis’ kao jahtu, ali s vremenom sam postao svjestan da ja to ne mogu napraviti u Hrvatskoj, niti je itko bio spreman to učiniti. Dosta komplicirana stvar… A mislim da mi kao država nismo spremni podupirati takve stvari i da smo dosta komplicirani. Komplicirano je bilo i doteglit ga u ovakvom stanju. Teško je bilo živjeti s njim”, kaže vlasnik broda Arsen Brajković.

Vis će tako na 32 metra dubine nesumnjivo privući ronioce na jug Istre.

“Taj je brod sada u stvari završio svoj ciklus. On je prije 60 godina u Uljaniku izgrađen i sad je ovdje u našem akvatoriju potonuo. Drago nam je jer smo dobili jednu novu ronilačku destinaciju”, dodaje ronioc Aldo Vrbanac.

Također, na Kvarneru je određeno 14 ovakvih lokacija na kojem će se na morsko dno moći spustiti brodske olupine koje su raj, kako za ribe, tako i za ronioce.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari