5 DO 12?

Video | Banožić nakon posla s ‘Bradleyima’: ‘Po vozilu smo uštedjeli 100.000 dolara. Još da je Milanović bio afirmativan…’

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Pet dana prije isteka roka za odgovor Amerikancima, urbi et orbi iz Banskih dvora, stiže vijest… 

Vlada je konačno s Amerikancima dogovorila kupnju oklopnih vozila. Dok ih je predsjednik Milanović požurivao, oni su pregovarali i na kraju ispregovarali više Bradleyja za manju cijenu. Time se i osobno pohvalio premijer Andrej Plenković.

“Želim izvijestiti Hrvatsku javnost da su postignuti dogovori sa SAD-om u vezi borbenih vozila pješaštva, vozila Bradley”, rekao je Plenković, izvještava Ilija Radić za RTL Vijesti.

Više pogledajte u video prilogu RTL-a:

Posao koji je godinama dogovaran, ubrzan je kad je premijer osobno preuzeo pregovore s Amerikancima. I ne samo da je dogovor postignut, nego se Plenković pohvalio i umijećem cjenkanja.

Cijeli dogovor vrijedan je 169,4 milijuna dolara, a Hrvatska će platiti 145,3 milijuna. Amerikanci su prvotno ponuđenu donaciju za modernizaciju s 45 milijuna povećali na nešto više od 54 milijuna dolara.

Originalna ponuda odnosila se na 84 vozila: 62 borbena, od kojih je 28 trebalo biti potpuno opremljeno, 5 vozila za obuku i 17 za rezervne dijelove. Novim dogovorom dobit ćemo 89 vozila, 62 potpuno opremljena borbena na razini M2A2 ODS, 5 za obuku i 22 za rezervne dijelove.

Prva oklopna vozila stići će 2023. i onda postupno dolaziti iduće tri godine. A bit će posla i za hrvatsku tvrtku.

“Dobili smo prvo dogovor koji sadrži manju cijenu za Hrvatsku, veću donaciju SAD-a, potpunu opremljenost 62 vozila plus 22 vozila za rezervne dijelove i osiguran posao u idućim godinama za Đuro Đaković specijalna vozila”, rekao je Plenković.

Foto: Robert Anic / Pixsell

Ovaj projekt proteklih mjeseci revno je požurivao predsjednik Milanović. Kaže da je dobro što je odluka donesena, ali 5 do 12.

“…nakon što je iz pregovora o Bradleyima morao izbaciti svog nesposobnog ministra obrane Plenković nam sada želi reći kako je odradio sjajan pregovarački posao. Doista podcjenjuje inteligenciju svih koji su bili uključeni u nabavu Bradleya…”, komentirao je Milanović.

“Mi smo na ovaj način uštedjeli 100.000 dolara po vozilu plus ove dijelove koji će doći kroz rezervne dijelove. Takav proces bi bio svakako lakši da je predsjednik republike bio afirmativan, da je sjedao za stol i razgovarao”, kazao je ministar Mario Banožić.

Ministar obrane sutra će detalje dogovora prezentirati iza zatvorenih vrata u Saboru gdje očekuju i pozitivno mišljenje za zaključenje posla s Amerikancima, izvještava Ilija Radić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari