KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Beroš o cijepljenju medicinara: ”Tko se neće ni testirati ni cijepiti, neće ni raditi ni dobiti plaću”

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

COVID potvrde trajat će najmanje 12 mjeseci, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 1 291 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 8 517. Preminulo je 12 osoba. Među njima je 678 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 92 pacijenta, piše Vijesti.hr

Među preminulima su tri cijepljene osobe, radi se o osobama s komorbiditetima, a prosječna dob im je 85 godina.

Nacionalni stožer održao redovitu konferenciju za medije.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je kako smo u prvih pet dana ovog tjedna imali ukupno 5 777 novoboljelih dok je ta brojka u odnosu na prošli tjedan iznosila 5739. ”Praktički ne bilježimo porast od 0,7 posto, to je porast. Trenutna 14-dnevna incidencija na 100 tisuća stanovnika je 386,9. Najniža je u Istarskoj županiji 135,6 a najviša je u Splitsko-dalmatinskoj s 585,8”.

Dodao je da smo u EU na 24. mjestu od 27. Najvišu incidenciju imaju Slovenija i Litva. Trenutna stopa umrlih na milijun stanovnika je 2107,8.

U zadnjih sedam dana, imali smo, kaže Capak, 518 hospitaliziranih osoba od kojih 374 osobe nisu cijepljene, što je 73 posto. ”Na respiratoru su 72 osobe od čega 60 nije bilo cijepljeno što je 83 posto necijepljenih. Preminulo je 85 osoba od kojih 65 nisu primili nijednu dozu cjepivu”, rekao je Capak.

Najviše oboljelih u dobi od 10-19 godina

Nadalje je komentirao situaciju u školama. ”U zadnjih 24 sata imamo 1291 novi slučaj, od čega  260 spada u školsku dob što je negdje oko 20 posto. Sada je vodstvo za najviše oboljelih preuzela dobna skupina od 10 do 19 godina. Trenutno imamo 2038 osoba od 7-18 godina koje su oboljele, to je školska dob. Istovremeno imamo 10 439 osoba koje su u izolaciji, dakle pet puta više. Dakle, nisu to baš cijeli razredi, poduzeli smo čitav niz mjera da se to ne događa”, kazao je.

Među nenastavnim osobljem ima 46 novoboljelih, a među nastavnim osobljem ih je 215. Sedmog rujna je HZJZ skupa s Ministarstvom znanosti i obrazovanja objavio dokument, odnosno, upute o postupanju s bliskim kontaktima u odgojno-obrazovnim ustanovama. U njemu su istaknuli da nije potrebno da čitavi razredi idu u samoizolaciju nego da trebaju utvrditi tko je bio u bliskom kontaktu i njih staviti u izolaciju.

Mijenjaju se pravila samoizolacije učenika

”Upravo je u pripremi dokument koji se zove Postupak kod učenika oboljelih od COVID-19 bolesti koji je bio u nastavi za vrijeme zaraznosti. Neću govoriti o svim elementima, najbitnije je da će u tom dokumentu ovisno o epidemiološkoj situaciji, biti stavljeni u izolaciju samo oni učenici koji su sjedili u istoj klupi i unutar polumjera od dva metra u svim smjerovima od oboljelog učenika ili da su tijekom putovanja blizu sjedili ili stajali pokraj oboljelog učenika”, izjavio je Capak.

Ministar Vili Beroš je potom naglasio kako izvještaj o novozaraženim nisu samo brojke. ”To su naši sugrađani, članovi naše obitelji, prijatelji, susjedi, s imenom i prezimenom. A najveći dio onih koji su nas napustili mogli su ostati s nama i dalje da su se cijepili. Stoga pozivam sve, sve starije sugrađane da se cijepe. Odvojite tih nekoliko trenutaka, primite taj lijek i ostanite s nama nadalje”, naglasio je Beroš.

Dodao je i da kada je riječ o cijepljenju, 9 od 10 liječnika u sustavu je cijepljeno. ”Međutim, 9 od 11 bolesnika koji su u jedinicama intenzivnog liječenja, nisu bili cijepljeni. To pokazuje nebrigu za naše vlastito zdravlje, ali i za zdravstvene djelatnike koji svakodnevno spašavaju naše živote. Razumijem strahove, pitanja i dvojbenost i apeliram da djelatnici odgovaraju na ista”, rekao je Beroš.

”Ovo je cjepivo dizajnirano za ranije varijante. S obzirom da dominira nova varijanta, delta virus, učinkovitost prema CDC-ju je oko 70 posto. Moramo gledati širi kontekst. Sreća je populacije da nova varijanta reagira na ovo cjepivo, moglo se dogoditi drugačije i ugroza bi bila enormna. Razvija se i cjepivo dizajnirano prema delta soju koje će biti još više učinkovito”, dodao je ministar Beroš.

Također je kazao da je opterećenje zdravstvenog sustava je vrlo teško, posebice u Splitu. ”Potrebno je znati da opterećenje sustava Covid bolesnicima aposlutno utječe na pružanje ostale zdravstvene zaštite. Svi oni koji se ne cijepe, i zbog toga završe u bolnicama, ugrožavaju pružanje ostale zaštite. Prilagođavamo se tome iz dana u dan, ali to je činjenica. Molim vas, ako ne zbog sebe, brinite za zdravlje drugih”, naglasio je.

‘Tko se ne želi testirati i cijepiti, ne može raditi’

Ministar je, odgovaravši na pitanje novinara, istaknuo da je čitav postupak uvođenja potvrda usmjeren prema povećanju sigurnosti i zaštiti pacijenata, ali i liječnika. ”Takva sigurnost nema cijenu. Stoga možemo razgovarati o troškovima, međutim, napravit ćemo sve inzistirajući na toj sigurnosti. Kad je riječ o detaljima, potpuno je sve jasno. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znam što bih rekao i kako karakterizirao ponašanje onih koji se ne žele cijepiti niti testirati. Upravo zato da ne bismo diskriminirali smo i uveli testiranje. Ono će prvo biti besplatno, no naravno da ne može dovijeka biti tako. Razumski je orijentirati se prema cjepivu. Ako netko to ne želi, to će se morati evidentirati i neće moći sudjelovati u radu”, kazao je Beroš.

Dodao je da što se tiče krivotvorenja potvrda u zdravstvu, to nije zabilježeno. Ministar Božinović istaknuo je da je to zbog posebne zaštite koju te potvrde imaju, nemoguće napraviti.

Trajanje COVID potvrda

Na pitanje koliko ćemo mjeseci plaćati testove necijepljenim djelatnicima, Beroš kaže da na to ne zna odgovor. ”Ne znam koliko će trajati epidemija, nema odgovora niti ga može biti. ‘Sredstva su osigurana, ne mogu govoriti o kojem se iznosu radu u ovom trenutku, nitko od nas nije prorok. A da li će naš narod biti kreativan u smislu izbjegavanja obveza, ne mogu reći. Zna se da postoji kontrola bolovanja, ne željeti testirati se nije razlog za otvaranje bolovanja”, rekao je Beroš.

Capak je istaknuo da se o trajanju COVID potvrda već komuniciralo. ”Referentni centar Ministarstva zdravstva za epidemiologiju zaraznih bolesti, dakle, odlučio je da će to biti 12 mjeseci”, rekao je. Dokument o mijenjaju pravila samoizolacije učenika bit će vjerojatno spreman do kraja tjedna, kazao je Capak.

Pojačan interes za cijepljenje

Potom je objasnio što je s onim učenicima koji su u boravku i pohađaju nastavu od 1. do 4. razreda. ”Za to uvijek naglašavamo da procjenu treba napraviti epidemiolog na temelju podataka koje dobije od onoga tko se bavi djetetom u školi, a slična je situacija i što se tiče predškolskog. Ako je taj kontakt dugotrajan, u tom slučaju će epidemiolog procijeniti da dijete mora u izolaciju. Ono što sam naveo, dva elementa za putovanje ili ako sjede zajedno u klupi je samo orijentacijski jer moramo postaviti neke kriterije. Ali to će sve procijeniti epidemiolog”, rekao je Capak.

Isto tako, nadodao je da se zadnjih nekoliko dana bilježi pojačan interes građana za cijepljenje. ”U zadnja 24 sata aplicirali smo 5800 prvih doza što se nije dogodilo od ljeta. Nadamo se da će se taj trend nastaviti”, kazao je Capak.

Kolika je razlika u zaraznosti cijepljenih i necijepljenih?

COVID potvrde će morati imati i oni djelatnici koji rade primjerice u pekarama koje se nalaze u bolnici, potvrdio je to Beroš. ”Potpuno je jasno da virus ne prelazi samo s liječnika na bolesnike. To su kojekakvi dostavljači, serviseri, i na njih ide uputa COVID potvrde. Uskoro ide obavijest prema njima, bit će detaljno objašnjeno tako da će svi znati sve”, rekao je Beroš.

Potom su se Beroš i Capak osvrnuli na pitanje o tome što sa stručne strane misle o razlici u zaraznosti cijepljenih i necijepljenih osoba. ”U nekoliko navrata rekli smo da COVID potvrde nisu 100 posto način sigurnosti. Svi oni koji kritiziraju, svjesni su važnosti postizanja sigurnosti. Kada je riječ o učinkovitosti cjepiva i transmisiji cjepiva, svjesni smo poteškoća, ali najbolje u ovom trenutku je uvođenje COVID potvrda. Ako netko ima bolju ideju, slobodno neka kaže”, rekao je Beroš.

”Mi znamo da osobe koje su se cijepile i preboljele COVID također mogu prenijeti virus, to od početka tako komuniciramo. Koji je to postotak, teško je reći jer takve studije ne postoje. Najslabija karika u COVID potvrdama su oni koji se testiraju. Kod njih nema garancije. Oni u trenutku kad je uzet uzorak, nemaju virus na sluznici to otprilike vrijedi 24 ili 48 sati. No, oni su osjetljivi i mogu oboljeti i mogu biti u inkubaciji. Količina virusa u osobi koja se cijepila, ako su oboljeli, vjerojatno je ista kao i kod osobe koja se nije cijepila, ali to nije ni bitno ni za što”, objasnio je Capak.

Zdravstveni djelatnici i antivakseri

Alemka Markotić naglasila je da to nije tako jednostavno. ”Bitno je koliko je virus aktivan i kako se mi ponašamo. NIje bitno samo, ah, cijepio sam se pa mogu hodati bez maske. Ako kraj sebe imamo starog ili teško bolesnog, ima veliku šanse da to završi sa teškom bolešću ili smrću. Moramo imati više zaštitnih mehanizama. Nema tu isključivo, nema sto posto niti svi oboljeli i necijepljeni nemaju istu količinu virusa u nosu. Bitno je koliko ste dugo bili s nekim u kontaktu, nije isto kad netko kašlje ili stoji dva metra od vas pa priča normalno. Puno je elemenata zašto će se netko inficirati i sve mjere trebamo poduzeti da se zaštiti navulnerabilnije. Ništa nije sto posto na svijetu, ali može pomoći”, dodala je Markotić.

Beroš je napomenuo i da ga jako muči kao ministra kada zdravstveni djelatnici odbijaju cjepivo. ”Muči me to jako kao ministra i doista ne mogu opravdati nekoga tko je unutar sustava protivnik cijepljenja. Ne znam što je uzrok takvom mišljenu, edukacija sigurno nije. Ministarstvo se obratilo dopisom sestrinskoj i liječničkoj Komori pojedincima koji su iznosili svoje stavove u javnosti ako nisu bazirani na struci i tražimo postupanje. Kao ministar to osuđujem i mislim da doprinosti zbunjenosti populacije i u konačnici postotku cijepljenih, odnosno necijepljenih. Trebamo izbjegavati takve izjave”, kazao je Beroš.

Vladin znanstveni savjet

Ministar Davor Božinović na kraju je istaknuo da se stav Znanstvenog savjeta o okolnostima epidemije, cijepljenju itd. nije promijenio. ”Komunikacija između znanstvenika postoji. Kad će se sastati savjet, ja vam u ovom trenutku to ne mogu odgovoriti, ali ja mislim da sva pitanja koja ste naveli, najveći dio smo danas komunicirali. Stožer je operativno tijelo koje na dnevnoj bazi prati sve što se događa, ne samo u Hrvatskoj i oko Hrvatske, nego i ono što se događa u svijetu. I ako nema nekakvih novih mjera, svaka zemlja ih dizajnira po sebi. Sve više ima razlika u intenzitetu mjera, ta razlika ovisi o tome koja je razina procijepljenost. Tako one koje imaju 70-80 posto procijepljenost otvaraju sve više toga…mi smo tu negdje u situaciji da i dalje nastavljamo sa svojim balansiranim pristupom, koji je omogućio najvećem dijelu gospodarstva da funkcionira i da život koliko je god moguće teče normalno. Pokušavamo učiniti sve da se smanji mogućnost zaraze, pogotovo u zatvorenim prostorima. Znamo da postoje i nezadovoljstva u nekim sektorima, ali opet ponavljam: Mjere donosimo na način da se zaštitimo od onih situacija, većih okupljanja gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li to ići prema daljnjoj liberalizaciji? Najbrži put je cijepljenje. Tko je mogao predvidjeti da se pojavi delta varijanta? Tko može predvidjeti da se neće pojaviti nova varijanta za mjesec dana? Treba biti racionalan u svemu tome, cjepivo je definitivno najbolja prevencija za sprječavanje teških

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari